Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα»

Στοιχεία από τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρισμού ζητά να σταλούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ο Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και την υπογράφει ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων, οι
αντίστοιχες επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να αποστείλουν στο TaxisNet στοιχεία, όπως οι τόκοι των καταθέσεων, οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, τα εμβάσματα, τα ποσά που πληρώθηκαν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια, σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκοπός του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσω του «φακελώματος» αυτού να απλωθεί πάνω από όλες τις συναλλαγές των πολιτών ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ», που θα αντιπαραβάλει τα δηλωμένα εισοδήματα και έσοδα των φορολογουμένων με τις δαπάνες τους, ώστε να εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση τα στοιχεία θα διατηρούνται στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών για έξι χρόνια.
Όσον αφορά στα στοιχεία κινήσεων λογαριασμών, αυτά αφορούν κυρίως ποσά άνω των 50.000 ευρώ, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποστέλλονται κάθε χρόνο στο ΚΕΠΥΟ προκειμένου να γίνονται οι διασταυρώσεις, με πρώτη ημερομηνία προθεσμίας αποστολής να είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Για τις ΔΕΚΟ θα γίνουν κατευθείαν διασταυρώσεις για ακίνητα που δηλώνονται κενά, στα οποία όμως μένουν κάποιοι και δεν δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια.
Στο ΦΕΚ περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία αλλά και η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να «ενημερώσουν» τα ηλεκτρονικά αρχεία του Taxis.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Οι υπόχρεοι αποστολής των παραπάνω στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. πρέπει να στείλουν τα στοιχεία έως τις εξής ημερομηνίες:
-Τα Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιώνέως τέλος Απριλίου.
-Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης  έως την 14η Μαρτίου 2014.
-Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρείες ύδρευσης έως την 31η Μαρτίου.
- Τα ιδιωτικά εκπαιδευτηρία (για τις εξαιρέσεις δείτε αναλυτικά στην σχετική απόφαση) έως την 31 Μαρτίου.                                                            karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου