Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την Εφορία – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος Σαββαΐδου για τις 100 δόσεις στην εφορία.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αυτό που απομένει είναι να ενεργοποιηθεί η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν αυτό να
γίνεται έως το τέλος της εβδομάδας (την Πέμπτη, πιθανότατα, ή έως την ερχόμενη Παρασκευή).
Οι ενδιαφερόμενοι όμως θα έχουν πολλούς λόγους να αφιερώσουν χρόνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή και τις επόμενες εβδομάδες, πριν υποβάλουν την αίτηση, για να «παίξουν» με την ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν τις πολλές εναλλακτικές δυνατότητες που αυτή τους προσφέρει, ώστε να υπολογίσουν σωστά ποιο «πακέτο» ρύθμισης ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους και να κάνουν τη σωστή επιλογή, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα.
Bήμα-βήμα όλες οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν από σήμερα κιόλας οι οφειλέτες και που, με βάση την εγκύκλιο που ετοιμάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν ως εξής:
Ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση

• Καλύπτονται όλες οι οφειλές έως 1.000.000 ευρώ (αρχική βασική οφειλή χωρίς προσαυξήσεις) προς την εφορία οι οποίες είχαν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Υποχρεωτικά εντάσσονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, ο οφειλέτης όμως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα μπουν και όσες έχουν απλώς βεβαιωθεί ως τότε, έστω και αν δεν είχαν καταστεί  ληξιπρόθεσμες.

• Η εγκύκλιος θα καθορίζει και ποια χρέη δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Δεν θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που βεβαιώνονται μετά την 1η Οκτωβρίου (πχ τέλη κυκλοφορίας του 2015) αλλά μπορεί να υπαχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2014. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές φόρου εισοδήματος για τις οποίες δεν έχει λάβει ακόμη εκκαθαριστικό ο φορολογούμενος.
Δόσεις και εκπτώσεις

• Μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο gsis.gr, ο φορολογούμενος θα βρίσκει ένα μενού επιλογών για το πόσες δόσεις και τι εκπτώσεις μπορεί να ζητήσει. Οι απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα φτάνουν μέχρι και το  100%, ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100, ως εξής:

α) εφάπαξ σε μία δόση, με απαλλαγή 100%
β) έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90%
γ) έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 80%
δ) έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70%
ε) έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 60%
στ) έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 50%
ζ) έως 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 30%
η) έως 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 20%.
• Το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα και θα εμφανίζει στο φορολογούμενο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών του. Θα τα επανακαθορίζει και θα τα μειώνει αναδρομικά, όπως διαμορφώνονται με το ευνοϊκό επιτόκιο  4,56% το χρόνο (αντί 8,5% που υπολογίζονται σήμερα οι τρέχουσες οφειλές του) εφόσον ενταχθεί στη ρύθμιση.
• Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν πώς διαμορφώνεται γι’ αυτούς η μηνιαία καταβολή (από 50 ευρώ μόλις) και το υπόλοιπο της οφειλής τους, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις των προσφερομένων δόσεων. Θα δουν δηλαδή τι θα γλίτωναν και τι θα πλήρωναν αν εξοφλούσαν «μια και έξω», αλλά και τι κερδίζουν αν έχουν τη ρύθμιση με τις 48 δόσεις και παραμείνουν σε αυτή (20% μεγαλύτερη έκπτωση).
• Η επιλογή για τις 100 δόσεις δεν θα ανοίγει για όσους χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ (βάσει νόμου περιορίζονται στις 72 δόσεις) ή κάτω από 5.000 ευρώ (επειδή καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα).
Πώς επιλέγω ρύθμιση

• Οι οφειλέτες πρέπει να φανούν πολύ προσεκτικοί στην ρύθμιση που θα επιλέξουν.  Αν για να πετύχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις ζητήσουν λιγότερες δόσεις, οι μηνιαίες αυξημένες θα είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είναι σίγουροι πως θα τις καλύπτουν συστηματικά.

• Αν χάσουν την προθεσμία πληρωμής έστω και μίας δόσεως μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, χάνουν όλη τη ρύθμιση και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μετά τους 6 μήνες, έχουν περιθώριο μέχρι τη λήξη της ρύθμισης (από 6 μήνες έως και για άλλα 8 χρόνια):
α) για μέχρι 2 το πολύ εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεως κάθε χρόνο
β) για μία μόνον δόση κάθε χρόνο που θα μείνει απλήρωτη για μέχρι 2 μήνες το πολύ.
Κάθε καθυστέρηση επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 2%!
• Αν όμως ο οφειλέτης επιλέξει (για σιγουριά ενδεχομένως) ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και μικρότερο ποσό (πχ 100 δόσεις των 50 ευρώ), αλλά αργότερα διευκολυνθεί και μπορεί να εξοφλήσει νωρίτερα το υπόλοιπο οφειλής του (πχ κοντά στα 2 χρόνια και αφού έχει πληρώσει χαμηλές δόσεις επί 13 ως 23 μήνες), έχει πολύ ισχυρό κίνητρο να το πράξει, επειδή θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα κερδίσει αναδρομικά και τη μεγαλύτερη έκπτωση (80% αντί 20% στο παράδειγμα) αλλά και τους τόκους των επομένων 6-7 ετών, όπως δηλαδή εάν είχε εξ αρχής επιλέξει το «πακέτο» με τις 24 δόσεις!
Τι θα έχω για να πληρώσω

Άμεσα ο οφειλέτης πρέπει μέσα σε 3 μέρες να πληρώσει την πρώτη δόση. Άρα, πρέπει να περιμένει να βρει το ποσό, πριν κάνει την αίτηση (έως και τον Μάρτιο).

Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσει τι θα πληρώνει για τρέχοντες φόρους στους επόμενους μήνες και χρόνια. Εναλλακτικά, μπορεί να τα ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, όπως ισχύει, και πριν ζητήσει τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις. Οι αιτήσεις αυτές γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να πάει ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ.
Όσοι τους έχει ήδη γίνει κατάσχεση

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλονται αυτομάτως όταν μπει ο οφειλέτης στη  ρύθμιση.

Για όσους έχουν καταθέσεις, θα γίνεται δέσμευση (όχι κατάσχεση) του 50% της βασικής οφειλής (χωρίς προσαυξήσεις) στο λογαριασμό τους, προς διασφάλιση του Δημοσίου.
Όσοι δεν έχουν καταθέσεις, αλλά στους λογαριασμούς τους μπαίνουν ενοίκια κλπ, οι κατασχέσεις που ξεκίνησαν δεν σταματούν, εκτός αν βρουν να πληρώσουν το 50% από μόνοι τους.
Μπορούν όμως να εντάξουν μισθούς και ενοίκια σε έναν «ακατάσχετο» λογαριασμό, προκειμένου να διαφυλάξουν τα 1.500 ευρώ που προστατεύονται διά νόμου. Για περιορισμό του ποσού κατάσχεσης για σοβαρή αιτία, οι οφειλέτες πρέπει να τη ζητήσουν από τη ΔΟΥ.
Όσοι έχουν φτάσει στα δικαστήρια

Με τη ρύθμιση αίρονται οι ποινές και οι συνέπειες των διώξεων. Δεν επηρεάζει όμως την πορεία της δίκης.

Όσοι προσφεύγουν στο δικαστήριο, μπορούν να ρυθμίσουν υποχρεωτικά το 50% της οφειλής και προαιρετικά το υπόλοιπο 50%, σαν μη ληξιπρόθεσμο.
Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι απλή, καθώς οι οφειλέτες θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να εισέρχονται στην ειδική υπηρεσία ρύθμισης των οφειλών.
Εκεί θα μπορούν να επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων, έχοντας υπόψη τους ότι το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση θα είναι μεγάλη και ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Επικαλούνται μάλιστα την πολύ καλή πορεία των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από τον οποίο έχουν ήδη εισπραχθεί έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό ίσο με το 40% του προγραμματισμένου στόχου των 2,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.
pinakas-ekato-doseisΠροβλέπεται ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας.
Λαμβάνεται επίσης μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η νέα ρύθμιση έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ευρώ. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου Νέα Αρχή (Ν.4152/2013).
Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής εκ μέρους του οφειλέτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Οκτωβρίου του 2014 και για όλους τους μήνες που προηγούνται από την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.
Πώς καταβάλλονται οι δόσεις
Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές σε όλα τα Ταμεία εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014, και οφειλές οι οποίες έως την ίδια ημερομηνία, τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.
Με δεδομένο όμως ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται στις ίδιες ημερομηνίες, σε όλα τα ταμεία, η εγκύκλιος αναφέρει ενδεικτικά ότι για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 201, ενώ για τον ΟΑΕΕ: οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
«Με το νέο νόμο 4305/2014, θεσπίζεται ένα ευνοϊκό, δίκαιο και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης οφειλών, που επιτρέπει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φθάνουν ως και την πλήρη απαλλαγή από αυτές», αναφέρει στην εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας.
«Επίσης», συνεχίζει, «εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και ήταν συνεπείς, με τους υπαγόμενους στη νέα ρύθμιση, ενώ επιπλέον για όσους διατηρήσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, προβλέπεται το πρόσθετο ευεργέτημα της μείωσης των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, κατά ποσοστό 20%».
Όσον αφορά στους οφειλέτες, οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος νόμου, έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, και των οποίων η ρύθμιση είναι ενεργή, παρέχονται δύο επιλογές:
α) να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως.
β) να διατηρήσουν τη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση (Νέα Αρχή) των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως, καθώς και μια πρόσθετη μείωση 20% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την πληρωμή της πρώτης δόσης, :χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Αναστέλλεται τέλος η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση απώλλυται, όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, ενώ το υπόλοιπο της κύριας οφειλής υπολογίζεται εκ νέου από 1.1.2013 με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται από το νόμο της ρύθμισης «Νέα Αρχή». Με το ίδιο επιτόκιο βαρύνονται και οι εκπρόθεσμες εισφορές.
Κατ΄εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:
α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση) ή
β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δυο μηνών από την απώλεια να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και αριθμό δόσεων που απομένει.
Συμψηφισμοί

α) Ο συμψηφισμός ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος με ασφαλιστικές οφειλές (περ.2, Υποπαρ.ΙΑ.2, παρ.ΙΑ, αρθ. Πρώτο του Ν.4254/2014) εφαρμόζεται για οφειλές που υπάγονται στη νέα ρύθμιση, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των υπολειπόμενων δόσεων. Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
β) Οι παρακρατήσεις διενεργούνται μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα. Στην περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ρυθμιστεί κατά τη διαδικασία παρακράτησης εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
γ) Το ποσόν της οφειλής που συμψηφίζεται ή παρακρατείται τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται μετά τον συμψηφισμό ή την παρακράτηση.
Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος των εισφορών οι οποίες έχουν δηλωθεί και καταβληθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου