Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

''ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ...

Το σκεπτικο της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε στην απόφαση για την πραγματοποίηση του κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 5-6 Δεκεμβρίου παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. διάγουν μια εξαιρετικά «λεπτή» περίοδο ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος
Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Αφού ξεκαθάρισε ότι το πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στις επαφές του Δεκεμβρίου θα είναι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή «είναι ένας ανοικτός δίαυλος, που με αυθεντικότητα και χωρίς ενδιάμεσους, μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τις εθνικές θέσεις, προς όφελος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα, την υπόσταση, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών η απόφαση για τη διεξαγωγή του 3ου τακτικού ετήσιου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας ελήφθη μετά «και από διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μετά και από διάλογο που είχαμε με τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα».

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρξε μια πλήρης ενημέρωση «με έμφαση στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και φυσικά σ’αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή σε μία τουρκική πρόκληση που παραβιάζει κραυγαλέα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικώτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». 



fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου