Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε αρνάκι

Η ξένη τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν διαβλέπει στο πολιτικό σκηνικό να συντρέχει «συστημικός κίνδυνος» για τις αγορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφει η έκθεση της τράπεζας:

«Η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πρόσφατα κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές (από το σύνολο των 300). Βέβαια, η συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας επί του παρόντος. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, δεδομένης της επερχόμενης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2015), η οποία απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει μία τέτοια πλειοψηφία, το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εθνικές εκλογές. Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ορισμένες ψήφους από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Για πρόωρες εκλογές
«Οι πιθανότητες πρόωρων εθνικών εκλογών την προσεχή άνοιξη συγκεντρώνουν ποσοστό 50%. Η προβλεπόμενη χρονιά, πάντως, για εθνικές εκλογές είναι το 2016. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που φαίνεται στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλει στη σημαντική αναπροσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τους τόνους
Στην έκθεσή της η Credit Suisse αναφέρει ότι «εδώ και καιρό είχαμε μιλήσει για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα. Η άνοδος τους ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε δύο παραμέτρους, κατά την άποψή μας.
Πρώτον, τα στελέχη του κόμματος έχουν μετριάσει κάπως τους υψηλούς τόνους στις δηλώσεις τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να αποκηρύξει τις συμφωνίες διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ούτε ζητάει τη διαγραφή του χρέους, αλλά προτιμά να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση και κάποια ελάφρυνση του χρέους.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη "νέα" Αριστερά και την "παλιά" Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με την προοδευτική εξαφάνιση των μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Έτσι, η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια περαιτέρω άνοδος του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως μια συνένωση διαφορετικών σκελών του ριζοσπαστισμού, με σκοπό να κερδηθούν οι εκλογές, ως μια μετριοπαθής πολιτική πρόταση».
Μη δυνατή η αυτονομία
«Αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να κυβερνήσει μόνος του (είναι απίθανο να κατακτήσει την αυτοδυναμία). Έτσι, το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχει μια παρατεταμένη αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από ποιοι θα είναι οι "συνεργάτες" σε αυτή τη συγκυβέρνηση. Αν είναι το Ποτάμι, τότε θα ακολουθηθεί μια κεντροαριστερή προσέγγιση, σε αντίθεση με το αν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με πιο ακραία κόμματα, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ΔΝΤ και την ΕΕ και έχουν περισσότερη εθνικιστική προσέγγιση».
Τα παραδοσιακά κόμματα μπορούν να σωθούν
«Ωστόσο, τα παραδοσιακά κόμματα, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, μπορούν πάντα να οργανωθούν εκ νέου και να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, με καινούργια πρόσωπα. Συνολικά, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις και είναι έτοιμος να κυβερνήσει, γίνεται λιγότερο ριζοσπαστικός. Τα μακροοικονομικά δεδομένα και το χρηματοδοτικό σκηνικό έχουν αλλάξει από το 2012, από τη στιγμή που η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έδειξαν πως υπάρχει ζωή μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Συμπερασματικά, θεωρούμε πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να προκαλέσουν μια αναταραχή στις αγορές, αλλά δεν πρόκειται για μια συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ, όπως συνέβη το 2012». Iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου