Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η Γιάννα, ο Μπιλ, ο Αλέξης και ο Αντώνης!

Το πρωί της Δευτέρας η Σοφία Βούλτεψη -προκειμένου να αδειάσει τον Αβραμόπουλο που έβλεπε συγκυβέρνηση- έλεγε ότι  ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει άβυσσος», αποκλείοντας οποιαδήποτε σύγκλιση. Είχε υπολογίσει χωρίς τη Γιάννα Αγγελοπούλου, χάρη στην οποία την ίδια μέρα η άβυσσος
φωτίσθηκε!

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά 

Για πρώτη φορά από τότε που συγκατοικούν στο ρετιρέ του Πολιτεύματος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν σε κάτι: στη θετική επίδραση θα έχει στις υποθέσεις της χώρας ένα γεγονός που αναμένεται το προσεχές θέρος. Πρόκειται για το πρώτο εντός Ευρώπης συνέδριο του Clinton Clobal Initiative, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου του 2015, στην Αθήνα.
Για πρώτη φορά από τότε που συγκατοικούν στο ρετιρέ του Πολιτεύματος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν σε κάτι
Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι «Το CGI Ελλάδας και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών θα δώσει την ευκαιρία σε ηγέτες, να συναντηθούν και να αναζητήσουν λύσεις για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, όπως η ανεργία των νέων».
Στην ούγια  αυτό το γεγονός έχει το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου. Πιο απλά η κυρία φέρνει τον πρώην πλανητάρχη στην Αθήνα, αλλά όχι για διακοπές- για δουλειά. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες με διεθνή επιρροή, θα  αναληφθούν στοχευόμενες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στη χώρα και θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν ευρύτερα τον ευρωπαϊκό Νότο. 
Εδώ και πέντε χρόνια είναι στρατηγική εταίρος του Ιδρύματος Κλίντον, συμμετέχει τις ετήσιες συναντήσεις του και  επικοινωνεί συχνά με τους  Κλίντον «Ένας από τους λόγους που θέλω να συμμετέχω στο Ίδρυμα Clinton, είναι το ήθος και η στρατηγική του να μετατρέπουμε ιδέες σε πράξεις», είχε πει.
Επίσης ενισχύει το παγκόσμιο πρόγραμμα υποστήριξης εκλεγμένων ηγετών (Global Public Leaders Program), για να προσφέρουν και μετά την  αποχώρηση  τους- κρίνοντας ότι αποτελούν πολιτικό και διανοητικό κεφάλαιο. Μιλάει τακτικά με πολιτικούς από πολλές χώρες που έχουν αποστρατευτεί, αλλά έχουν να πουν κάτι ακόμη- ίσως και πιο ωφέλιμο από τον καιρό που άσκουσαν εξουσία. Κανείς άλλος από την Ελλάδα -πλην του Γ. Παπανδρέου - δεν έχει την ευχέρεια  διεθνούς επικοινωνίας τόσο ευρέως φάσματος.

 «Η μέθοδος της Γιάννας»

Στις 5 Νοεμβρίου που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργού και χθες που είδε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η Αγγελοπούλου οδήγησε στην, εκ του σύνεγγυς, σύμπτωση απόψεων ανάμεσα  τους. Είναι ένα μικρό θαύμα για τα  εγχώρια πολιτικά πράγματα: ο Σαμαράς να υποστηρίζει ότι ίδιο πράγμα με τον Τσίπρα!  
Στην πραγματικότητα αυτή είναι «η μέθοδος της Γιάννας»: επιβάλλεται δια του αποτελέσματος και ανοίγει πόρτες δια της χρησιμότητας- ακόμη και για όσους τη θεωρούν απειλή. Π.χ. μόλις πριν από δυο εβδομάδες στο μέγαρο Μαξίμου  είχαν αρχίσει  πάλι να  ξεροκαταπίνουν με την ιδέα ότι η τελευταία συνέντευξη της στην «Καθημερινή» μπορεί να είχε ως πρακτική συνέχεια την ενεργό ανάμειξη της στην πολιτική- σα μια ακόμη κίνηση μετά το βιβλίο της.
Στην πραγματικότητα αυτή είναι «η μέθοδος της Γιάννας»: επιβάλλεται δια του αποτελέσματος και ανοίγει πόρτες δια της χρησιμότητας- ακόμη και για όσους τη θεωρούν απειλή
Άλλωστε παλαιότερα οι βασικοί παράγοντες του πολιτικού συστήματος, για    να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να τη δουν από πρόεδρο της επιτροπής «Αθήνα 2004» στην πολιτική, άφησαν την ολυμπιακή κληρονομιά  -που χρυσοπληρώσαμε -να ρημάξει, έκλεισαν στο μπουκάλι της λήθης τη διεθνή απήχηση της χώρας και κλείδωσαν στα συρτάρια τα σχέδια αξιοποίησης των ολυμπιακών υποδομών. Η Ν.Δ. που κυβερνούσε έβαζε τα χεράκια της και έβγαζε τα ματάκια της, δεδομένου ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων  ήταν κληρονομιά τους. Για το επίτευγμα την τίμησε μόνο ένας -θεωρητικά αντίπαλός της: ο Γ. Παπανδρέου την κάλεσε να μιλήσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2005.Είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τη Ν.Δ. και ορισμένους οικονομικούς παράγοντες από το 2004 και εντεύθεν. Τη μία τη φαντάζονταν να ιδρύει κόμμα και να τους καταπίνει, την άλλη να παίρνει το δήμο Αθηναίων και να τους εκτοπίζει από τη δημοσιότητα και την τρίτη να εγκαθίσταται στο προεδρικό Μέγαρο και να οργώνει τον πλανήτη- παρ’ ότι δεν έδειξε ποτέ ότι επιδιώκει κάποιο από αυτά τα αξιώματα. Αλλά άμα σου μπει η ιδέα ότι κινδυνεύεις από κάτι, διαρκώς ξορκίζεις και τον ίσκιο του.  Η φράση «ουσιαστικά είμαι απέναντι στο πολιτικό σύστημα», έκανε  κάποιους από το πολιτικό σύστημα να ενοχληθούν …εγγράφως! .
Εν πάση περιπτώσει έκτοτε όταν η Γιάννα εμφανίζεται στο δημόσιο χώρο  προκαλεί  τις ιδέες εκδηλώσεις «λατρείας» από το δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι πήγαν να πετύχουν με ένα σπάρο δυο τρυγόνια. Τη συνδέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την πονηρή αίσθηση ότι και οι Συριζαίοι πλήττονται, αφού «τους υποστηρίζουν οι πλούσιοι» και η Αγγελόπουλου έχει πρόβλημα, αφού «λέει καλές κουβέντες για τους κομμουνιστές», που θα έλεγε και ο  Άδωνης.
Ακόμη και όταν λέει το αυτονόητα για το Ποτάμι ή τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στη συνέντευξη της στην «Καθημερινή»:  «Όταν κοιτάς το παλιό και δεν σου αρέσει, οι επιθυμίες σου σε σπρώχνουν εκ των πραγμάτων προς το νέο. Αυτά τα κόμματα εκπροσωπούν το νέο, αλλά το θέμα είναι αν θα μείνουν στα λόγια ή θα πάνε και στις πράξεις».

Τον Κλίντον στο πιάτο

Σχεδόν σαν να παίζει με τα νεύρα όσων την … επικρίνουν (!) για «συμπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ»,  η Γιάννα τους έκανε το χατίρι και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα για 75 λεπτά. Θα ήταν βούτυρο στο ψωμί τους αν δεν είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Σαμαρά με την ίδια ατζέντα. Έτσι έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία. Όταν σου φέρουν τον Κλίντον στο πιάτο δεν θα μπορείς να κάνεις τον δύσκολο. Ειδικά αν είσαι … υπουργός Εξωτερικών!
Τη συνδέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την πονηρή αίσθηση ότι και οι Συριζαίοι πλήττονται, αφού «τους υποστηρίζουν οι πλούσιοι» 
Το συνέδριο του προσεχούς  Ιουνίου είναι ότι σημαντικότερο μπορεί να περιμένει η χώρα εκείνη την περίοδο -είτε έχει πρωθυπουργό τον Σαμαρά είτε τον Τσίπρα. Και είναι αποκλειστικό έργο του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου που μετέχουν ενεργά στις διεθνείς δραστηριότητες του  Ιδρύματος με το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ -και ενδεχομένως συζύγου της επόμενης πρόεδρου.
Αν στην εικόνα με τον Σαμαρά και τον Τσίπρα να βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε αυτή την υπόθεση προστεθεί ο Κλίντον και  η Γιάννα έχουμε τα «τέσσερα πόδια του τραπεζιού»- ενός  ιδιότυπου τραπεζιού που θα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσες έχουν αναδεχθεί ως τώρα. Όταν η κυβέρνηση στρώνει κόκκινα χάλια σε μια δικηγόρο επειδή είναι σύζυγος ενός διάσημου ηθοποιού, η παρουσία του συστήματος Κλίντον στην περιοχή συνιστά μεγάλη αβάντα στο προφίλ της χώρας. 
Στο συγκεκριμένο συνέδριο μπορεί να προκύψει και ό,τι δεν έχει προκύψει έως τώρα: η ανάδειξη της  Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, από σοβαρούς παίκτες.  Αυτή είναι και η ουσιαστική συνεισφορά των  Αγγελόπουλων -και όχι ο εντυπωσιασμός που ενδεχομένως ελκύει τους πολιτικούς- όπως δείχνουν και άλλες πρωτοβουλίες του. Π.χ. η θέσπιση υποτροφιών στο Clinton Global Initiative University για νέους Έλληνες πτυχιούχους που βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο και  αναδεικνύει αστέρια.  Αν προστεθεί πως για ό,τι κάνει η Γιάννα επιβαρύνει το οικογενειακό της  ταμείο και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, το συνέδριο του Ιουνίου έκτος από  σπάνιος κοινός τόπος Σαμαρά –Τσίπρα, θα  είναι και πεδίο υποδειγματικής χρήσης της δύναμης του χρήματος.

 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου