Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Πέμπτη 26 Γενάρη το νέο σενάριο για το πετρέλαιο

Κάτι από επιστροφή φόρου πετρελαίου, µέτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια, προβλέπεται να δουν την ερχόµενη εβδοµάδα χιλιάδες δικαιούχοι της «ειδικής έκπτωσης» στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα χρήµατα να πιστώνονται στους λογαριασµούς των αγροτών –το πιθανότερο- την Πέµπτη 26 Ιανουαρίου, µε το συνολικό
ποσό προς διάθεση να έχει «κλειδώσει» στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.
Και µπορεί πριν λίγες µέρες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου να διαβεβαίωνε ότι οι πληρωµές θα ξεκινούσαν
την εβδοµάδα που µας πέρασε, µετά τη συνεννόηση που είχε µε τον ειδικό γραµµατέα του υπουργείου Οικονοµικών, Γιώργο Πιτσιλή, ωστόσο οι αγρότες καλούνται να κάνουν κι άλλη υποµονή. Αφορµή οι απαραίτητοι έλεγχοι, κάτι το οποίο µετέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό την περασµένη Τετάρτη. Όπως είπε «η επιστροφή του φόρου πετρελαίου ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ, παρά την καθυστέρηση για ελεγκτικούς λόγους, θα καταβληθεί έως το τέλος του Γενάρη, δηλαδή του τρέχοντος µήνα, τις επόµενες ηµέρες».Στα χρήµατα που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι παραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους για τις εκκρεµότητες του έτους 2013, βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και ένα ποσό περί τα 110 εκατ. ευρώ για το 2014. Σηµειωτέον ότι και για το 2015 αντιστοιχούν άλλα 110 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία δεν βγαίνουν στη «σούµα» των επικείµενων πιστώσεων και προφανώς θα µεταφερθούν σε κάποια επόµενη πληρωµή.
Σε κάθε περίπτωση, να σηµειωθεί ότι όποια πληρωµή γίνει θα «πατά» πάνω στην απόφαση που έχει υπογραφεί από τα τέλη Σεπτεµβρίου, µε την οποία εγκρίνεται ποσό περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.
Από Μάρτιο οι συνδεδεµένες του 2016, λέει ο προγραµµατισµός του υπουργείου
Τράτο ενός τετράµηνου από το Μάρτιο µέχρι και τον Ιούνιο «δείχνει» ένας αρχικός προγραµµατισµός των πληρωµών του 2017από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις και την ειδική στήριξη βάµβακος για το 2016. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου, οι παραπάνω πληρωµές ύψους περίπου 148 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεµένες και περί τα 170 εκατ. ευρώ για την ειδική στήριξη στο βαµβάκι έχουν προγραµµατιστεί να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.
Σηµειωτέον ότι όσον αφορά το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλάνο πληρωµών των αρµοδίων του υπουργείου είναι µέσα στο 2017 να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν κατά το µεγαλύτερο µέρος τους οι πληρωµές όλων των ανειληµµένων υποχρεώσεων του ΠΑΑ 2007-2013.
Όσον αφορά το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, στόχος του υπουργείου είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του νέου Μέτρου το πρώτο εξάµηνο του έτους σε ποσοστό 70%, µε ποσό που θα ανέρχεται περίπου στα 165 εκατ. ευρώ και να καλυφθούν το δεύτερο εξάµηνο του 2017 η δεύτερη και η τρίτη δόση, σε ποσοστό 15%, µε τα υπόλοιπα δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Πάνε πίσω και τα υπόλοιπα από την ενιαία του 2016
Αν υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, που στέλνει τις συνδεδεµένες για τον Μάρτιο, τότε ενδέχεται να υπάρξει και αντίστοιχη µετατόπιση της πληρωµής των εκκρεµοτήτων περί τα 89 εκατ. ευρώ που αποµένουν από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2016.
Ο αρχικός προγραµµατισµός έκανε λόγο για πιστώσεις µέσα στο Φεβρουάριο, για «περιπτώσεις που επηρέασαν ολικά ή µερικά την πληρωµή των δικαιούχων», σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Βάσει του συνολικού ποσού των άµεσων ενισχύσεων ύψους 1.899.160.000 ευρώ για το 2016, υπάρχουν ακόµα υπόλοιπα 51.879.000 ευρώ για τη βασική ενίσχυση, 14.748.000 ευρώ για το πρασίνισµα και 22,4 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

agroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου