Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Οταν η «λαϊκή δεξιά» χαλάει τα σχέδια του Κυριάκου

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους ότι το κόμμα υπό την ηγεσία του μετακινείται στο χώρο του κέντρου, συναντά πολλά εμπόδια. Κατά καιρούς αναδεικνύονται πολλά γεγονότα, συμπεριφορές, αντιλήψεις, θέσεις και αρχές που υπενθυμίζουν ότι σε αρκετά επίπεδα η Νέα Δημοκρατία,
όσο και να εκσυγχρονιστεί, παραμένει βαθιά συντηρητικό κόμμα.
Αυτό φροντίζουν να το υπενθυμίζουν πολλές φορές, βουλευτές και στελέχη, τορπιλίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και ένα χρόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μετακινήσει το κόμμα στο χώρο του κέντρου. Συχνά πυκνά ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρεμβαίνει για να σταματήσουν και να μην πάρουν διάσταση απόψεις που γκρεμίζουν το κεντρικό του αφήγημα περί στροφής προς το κέντρο.
Το προ ημερών επεισόδιο που έγινε με πρωταγωνιστή τον Γεράσιμο Γιακουμάτο για τις δηλώσεις του περί «κολλητικής ομοφυλοφιλίας» ήταν χαρακτηριστικό και ανέδειξε την εσωτερική αντιπαλότητα που υπάρχει στη Ν.Δ. για μια σειρά ζητήματα που αποτελούν διαχρονική εστία έντασης και συγκρούσεων μεταξύ του φιλελεύθερου και του συντηρητικού τμήματος της συντηρητικής παράταξης.
Για αρκετά στελέχη της Ν.Δ. είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κινούνται στη γραμμή «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και γι’ αυτό και επιλέγουν να κινούνται με συντηρητικές θέσεις. Ο ίδιος όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει άλλη άποψη και δεν διστάζει να το λέει, όμως συναντά πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις.

Δεν είναι μόνο ο Γιακουμάτος

Και δεν ήταν μόνο προ ημερών ο Γερ. Γιακουμάτος από τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν δέχεται καμία διάκριση, διαφοροποιούμενος πλήρως από ότι συνέβαινε στο παρελθόν, για το οποίο έμπειρα στελέχη λένε πως πολλές προσεγγίσεις στελεχών και βουλευτών ήταν ομοφοβικές.
Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι ενθυμούνται τη δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου, το Δεκέμβριο του 2014, προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ότι δεν διανοείται και δεν συζητά το γάμο των ομοφυλοφίλων. Και δεν ήταν ο μόνος…
Σε αυτό το κλίμα η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. τάσσεται κατά του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων και μάλιστα το Δεκέμβριο του 2015, 29 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το είχαν καταψηφίσει, 19 υπερψήφισαν και 27 απείχαν.

Και μόνο ο κάτωθι κατάλογος είναι ενδεικτικός και μιλάει μόνος του…

Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: ‘Αννα Καραμανλή, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν με σαφή πολιτική στόχευση, 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου