Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Όχι» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα νέα μέτρα



Πάνω από είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων η κυρία Βάσω Παπανδρέου (πιστή στη δήλωσή της ότι τα μέτρα που ψήφισε την προηγούμενη φορά θα είναι τα τελευταία), ο κ. Χάρης Καστανίδης, πιθανόν και η κυρία Λούκα Κατσέλη, αναμένεται να μην ψηφίσουν στη Βουλή επί της αρχής το μίνι Μνημόνιο.

Στις 4 το απόγευμα σήμερα, στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, στελέχη της Ιπποκράτους ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, να διαγραφούν μετά την ψηφοφορία όσοι δεν ψηφίσουν τα μέτρα. 



Η διαφωνία επί της αρχής άλλωστε και όχι σε επιμέρους άρθρα, αποτελεί εκ των πραγμάτων πολιτική σύγκρουση, κάποιοι μάλιστα μιλούν ήδη ότι μέσω της διαφοροποίησης και τυχόν διαγραφής μπορεί να συγκροτηθεί ένα νέο κόμμα, με διάσπαση του σημερινού ΠΑΣΟΚ. 

Λίγος Γιώργος, πολύς Βαγγέλης 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο χρόνος ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι περιορισμένος, ενώ περισσότερος χρόνος θα υπάρξει για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και για τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, οι οποίοι θα αναλύσουν στην ΚΟ τα νέα μέτρα, επιχειρώντας να πείσουν τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν. Γενικότερα άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου αποσύρεται σιγά σιγά από το κάδρο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εμφανίζεται ως αρχηγός εν αναμονή, όπως φαίνεται και από τις σχεδόν καθημερινές πια συγκρούσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. 

Επίσπευση των εσωκομματικών διεργασιών
Μετά την ψήφιση των μέτρων, πάντως, και την ολοκλήρωση του PSI αναμένεται να τεθεί θέμα επίσπευσης της εκλογής νέου αρχηγού με καταληκτική ημερομηνία το αργότερο την Κυριακή 4 Μαρτίου, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το real.gr, δεχόμενος την επίθεση του γραφείου Τύπου της Ιπποκράτους. 

Δεν καταψηφίζει ο Κουτσούκος
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννης Κουτσούκος που παραιτήθηκε χθες από υπουργός Εργασίας δεν πρόκειται να καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά με την παραίτησή του ήθελε να καταδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Άλλωστε υπήρξε πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, γεγονός που τον εμποδίζει από το να εφαρμόζει μέτρα πλήρους κατεδάφισης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους. 

Πρωτοβουλίες για διάλογο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προαναγγέλλει ο Μόσιαλος 
Με δήλωσή του χθες ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, αφού επιτίθεται στο σημερινό πολιτικό σύστημα, προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς, υπονοώντας προφανώς το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

«Επτά ώρες συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις, ελάχιστη συζήτηση για τα εργασιακά και την αγορά εργασίας. Ελάχιστη συζήτηση για τα ασφαλιστικά προνόμια και τις επιδοτήσεις των ΔΕΚΟ. Καμιά συζήτηση για τους κοινωνικούς πόρους των ''ευγενών'' ταμείων.

Ο ''στρουθοκαμηλισμός'' της πολιτικής ηγεσίας είναι πλέον απερίγραπτος. Η χώρα δεν θα αλλάξει πορεία, αν δεν υπάρξει σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της παραγωγικότητας και του εθνικού πλούτου. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κρατικοδίαιτο μοντέλο «ανάπτυξης» της χώρας. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (να μην ξεχνάμε τους 1 εκατομμύριο ανέργους και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που εργάζονται σε συνθήκες μαύρης αγοράς εργασίας).

Είναι βέβαιο ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί σήμερα να κάνει αυτά που δεν έκανε τα τελευταία 37 χρόνια.

Δυστυχώς οι μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές φωνές δεν ακούγονται δυνατά παρόλο που η χώρα σήμερα τις έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ αυτών των δυνάμεων στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. Είναι απαραίτητη η άμεση επεξεργασία προτάσεων για το μέλλον της χώρας με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, την διαφάνεια και ένα κοινωνικό κράτος που θα αναδιανέμει ευκαιρίες σε όλους και θα προστατεύει αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου