Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Διάγγελμα κάλπης από τον Σαμαρά


Ο Αντώνης σαμαρας αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την προχθεσινή σύσκεψη των αρχηγών
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε με το μήνυμά του να εκτονώσει την εσωκομματική ένταση και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη στροφή στην τακτική του. Συνεδριάζει το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα
Ως κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζεται η επιλογή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να δηλώσει τη διαφωνία του ως προς το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας και πως στόχος του είναι να το αλλάξει, την ώρα που ξεκινούσε στις Βρυξέλλες -και μάλιστα μέσα σε βαρύ κλίμα- η συζήτηση στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία της οικονομίας και της ίδιας της χωρας, επέλεξε να απευθυνθεί στο κομματικό του ακροατήριο, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη συνυπογραφή των νέων μέτρων και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν -στο εσωτερικό της ΝΔ- από τη «στροφή» στην τακτική του.Με το μήνυμα που απηύθυνε χθες στον ελληνικό λαό, ο κ. Σαμαράς θέλησε:
  • Να πείσει τον «σκληρό» πυρήνα της ΝΔ ότι πέτυχε όσους στόχους είχε θέσει, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση
  • Να επαναφέρει «πλαγίως» το επιχείρημα της τροποποίησης της πολιτικής που ακολουθείται τώρα, χωρίς ωστόσο να πει τη συγκεκριμένη λέξη
  • Να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, εμμένοντας στο αίτημα για εκλογές άμεσα, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία
  • Να παρουσιάσει την προεκλογική του πλατφόρμα, η οποία επικεντρώνεται στην ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, προσπάθησε να εκτονώσει την εσωκομματική ένταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τη συμμετοχή του στη διαπραγμάτευση: «Απετράπη η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ματαιώθηκε η οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων, απορρίφθηκε η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων και δόθηκε η μάχη ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς. Κι αυτό έγινε». «Παλέψαμε για να αποτρέψουμε πρόσθετη ύφεση, πρόσθετη ανεργία, πρόσθετα λουκέτα?», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές κατά των δανειστών , επαναφέροντας τη θέση του περί «λάθους συνταγής» και θέτοντας θέματα κοινωνικής έκρηξης και δημιουργίας αντιευρωπαϊκού κλίματος στον Ευρωπαϊκό Νότο. «Στη ΝΔ» - τόνισε - «έγκαιρα διαβλέψαμε ότι ήταν λάθος η συνταγή κι έγκαιρα προβλέψαμε πού θα οδηγούσε. Εκείνοι που την πρότειναν, εκείνοι που την υπερασπίστηκαν και εκείνοι που την εφάρμοσαν, ας δουν κατάματα σήμερα τις συνέπειές της». «Αυτή την ώρα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουμε πράγματι ανάγκη να αλλάξουμε πορεία στην οικονομία μας. Ομως το καθημερινό βασανιστήριο της ακραίας λιτότητας δεν βοηθάει. Εκτρέφει την κοινωνική έκρηξη και έναν επικίνδυνο αντιευρωπαϊσμό», σημείωσε.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εκλογών και αφού υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, πρόσθεσε: Θα τα επιτύχουμε όλοι μαζί, ως υπερήφανοι άνθρωποι, όχι ως μόνιμοι επαίτες. Πώς; Με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει νωπή και ισχυρή εντολή!». «Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές απ' ό,τι τις έχει σήμερα!», κατέληξε.
Συμφωνία για νέο πρόγραμμα
Υπογραφή, αν ζητηθεί
Υπογραφή-δέσμευση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα συμπεφωνημένα ζητεί από τον κ. Αντ. Σαμαρά η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Το αίτημα αυτό έχει ήδη διαμηνυθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν κρύβει ότι θα ήθελε να αποφύγει αυτήν τη διαδικασία, αλλά -όπως βεβαιώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος-, αν τελικά του ζητηθεί, θα στείλει υπογεγραμμένη επιστολή στους δανειστές της χώρας, προκείμενου να μη δημιουργηθεί νέο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής πάντως, στενοί του συνεργάτες αποφεύγουν να μιλήσουν για το θέμα και επιμένουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση ενός κόμματος από το αποτέλεσμα μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.
Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου