Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γαλλία: Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αποφασίζει τη μοίρα της Ευρώπης


Ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης έχει γεννήσει η σύγκρουση Παρισιού-Βερολίνου.
Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ των γάλλων Σοσιαλιστών και της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν την πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο Βερολίνο. Ο κ. Ολάντ θα ορκισθεί σήμερα, 14 Μαΐου, και αναμένεται να συναντηθεί αύριο με την κ. Μέρκελ.

«Δεν ψηφίσαμε για να υπάρχει μία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονομάζεται Μέρκελ και αποφασίζει τις μοίρες όλων των άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Χαμόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό France 3 την Κυριακή, 13 Μαΐου.

«[Η κ. Μέρκελ] δεν μπορεί να αποφασίζει μοναχή τη μοίρα της Ευρώπης με βάση τα γερμανικά συμφέροντα», συνέχισε ο κ. Χαμόν.

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στη γερμανική πρώτευσα θα είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ουσιαστικά αποκρυσταλλώνει τις πολιτικές λιτότητας και πειθαρχίας που προκρίνει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Ολάντ εξήγγειλε επανειλημμένα ότι προτίθεται να τροποποιήσει το επίμαχο σύμφωνο, εμπλουτίζοντας το με αδιευκρίνιστα μέτρα που θα προωθούν την ανάπτυξη ως αντίβαρο στη δημοσιονομική λιτότητα.

«Αυτό που λέμε, και επιθυμούμε η κ. Μέρκελ να ακούσει αυτό το μήνυμα, είναι ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε το σύμφωνο, ειδάλλως δεν θα επικυρωθεί», τόνισε ο κ. Χαμόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι Σοσιαλιστές δεν προτίθενται να έρθουν σε ρήξη με το Βερολίνο.

«Ποιος [επιζητά] τη σύγκρουση παρά κ. Μέρκελ, που πιέζει για την ημερομηνία κύρωσης του συμφώνου στο γερμανικό κοινοβούλιο και ζητά από τους Ιταλούς να κάνουν το ίδιο», κατέληξε.

Δεν είναι γνωστό εάν οι δηλώσεις του κ. Χαμόν απηχούν τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αποτελούν μία προεκλογική κραυγή, δεδομένου ότι στις 10 και 17 Ιουνίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, δίνοντας στους Σοσιαλιστές της δυνατότητα να συνδυάσουν την προεδρία με τον έλεγχο της γαλλικής Βουλής.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου