Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Χριστόφιας: Αφού δεν έλυσα το Κυπριακό... δεν θα διεκδικήσω ξανά την προεδρία


Να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, ανακοίνωσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε διάγγελμα, που απηύθυνε στον κυπριακό λαό στις 16:00 ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό και δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει καθοριστική πρόοδος τους επόμενους μερικούς μήνες, έχω αποφασίσει οριστικά ότι θα τιμήσω την προεκλογική μου δέσμευση. Δεν θα επαναδιεκδικήσω εκλογή στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Πάντοτε πίστευα ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και πολιτών ενισχύεται όταν η ηγεσία είναι ειλικρινής και εμμένει στις δεσμεύσεις της έναντι του λαού. Σήμερα έχω ενημερώσει και επισήμως την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ γι’ αυτή μου την απόφαση. Κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχω ενημερώσει και τα μέλη της Κυβέρνησης για την απόφασή μου», ανέφερε.
«Κατά την προεκλογική περίοδο των περασμένων προεδρικών μία από τις σαφείς δεσμεύσεις που είχα αναλάβει έναντι του Κυπριακού λαού ήταν η απόφασή μου να είμαι Πρόεδρος για μια μόνο θητεία. Μοναδική εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού που θα επέβαλλε την παρουσία του ηγέτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή το ενδεχόμενο κατά το οποίο οι δύο πλευρές θα ήμασταν πολύ κοντά στη λύση και ασφαλώς δεν θα ήταν δυνατό να εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια. Η δέσμευση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα, πρώτα και κύρια, του πάθους να δω την πολυαγαπημένη μας πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη. Απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και έποικους. Μακριά από τους καταστροφικούς κινδύνους που εμπεριέχει η οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Το πάθος για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους. Μια σωστή λύση του Κυπριακού είναι για μένα στόχος ζωής. Θέλω να υπενθυμίσω, άλλωστε, ότι η λύση του Κυπριακού υπήρξε ο βασικότερος λόγος για να θέσουμε την υποψηφιότητά μας ενώπιον του Κυπριακού λαού», τόνισε.
«Παραμένουμε στις επάλξεις. Νιώθουμε ήσυχοι με τη συνείδησή μας πως πράξαμε ότι ήταν από μέρους μας δυνατό για να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη λύση και να αποτινάξουμε την κατοχή και τη διχοτόμηση. Δεν μας καταβάλλει η απογοήτευση. Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι η μόνη διέξοδος για τη σωτηρία του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
«Σύντομα θα απευθυνθούμε στον Κυπριακό λαό με ένα ευρύ απολογισμό για τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Θέλουμε, όμως, να σημειώσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει παραγάγει πλουσιότατο έργο στην εσωτερική διακυβέρνηση. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη συστημική, καπιταλιστική κρίση που υπήρξε ποτέ. Οι αξιολογήσεις μας πρέπει να γίνονται πάντοτε μέσα στις δοσμένες συνθήκες που επικρατούν. Καταφέραμε στην οικονομία να αποτρέψουμε τα χειρότερα, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ξεχωριστή κοινωνική ευαισθησία ιδιαίτερα σε σύγκριση με το τι βιώνουν οι λαοί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεχίζουμε να μαχόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υπερβολική έκθεση κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και εν γένει στην ελληνική οικονομία που αποτελεί σήμερα το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας», είπε.

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου