Όπως επισημαίνει το πρακτορείο cnbc επικαλούμενο τους Financial Times, τα σχόλια μελών της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι οι αρχές χάραξης στρατηγικής παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη το ρίσκο της διάσπασης της ευρωζώνης. Αυτό πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην ΕΚΤ, η οποία υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν έξοδο από το ευρώ και ότι μια διάσπαση θα προκαλούσε ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.
«Θεωρώ ότι ένα συναινετικό διαζύγιο, εάν αυτό χρειαζόταν ποτέ, θα ήταν πιθανό, αλλά και πάλι θα λυπόμουν» , δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Luc Coene.
Από την πλευρά του ο Patric Honohan, ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο στην Εσθονία τόνισε ότι «μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες. Τεχνικά, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να διαχειριστεί. Δεν είναι απαραιτήτως θανάσιμο, αλλά δεν είναι ελκυστικό».
Εξάλλου, και η ΕΚΤ έχει εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα να εμμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης και προειδοποίηση ότι η αθέτηση θα οδηγούσε σε διακοπή της έξωθεν χρηματοπιστωτικής στήριξης.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος βρίσκεται και στο συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, ότι «οι συνέπειες για την Ελλάδα από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν περισσότερο σοβαρές για αυτή παρά για την υπόλοιπη ευρωζώνη».
Ακόμη, ο Vince Cable, υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας, τόνισε πως η Βρετανία «πρέπει να ελπίζει ότι τα τείχη προστασίας της ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποτρέψουν την μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία εάν μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Εάν όχι, «θα μπορούσε να υπάρξει ένα μαζικό πλήγμα» στο βρετανικό εμπόριο.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου