Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Προκαλούν με έρευνες στο Αιγαίο


Υποθαλάσσιες έρευνες και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προτίθεται να πραγματοποιήσει  η Τουρκία.
Σύμφωνα με τη NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2 θα πραγματοποιήσει «ωκεανογραφικές έρευνες» ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου. 

Οι γεωλογικές έρευνες που κάνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος , πιθανό να ξεκινήσουν ίσως και από σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να προβεί στα αναγκαία διαβήματα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιήσει έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πάντως, κατά πάγια τακτική το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε ανάλογα ελληνικά διαβήματα, έχει  υποστηρίξει με ρηματική διακοίνωση,  ότι οι «ωκεανογραφικές έρευνες δεν απαιτούν καν τη γνωστοποίηση στο παράκτιο κράτος» και ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.
Η «έξοδος» στο Αιγαίο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου γίνεται,λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης στην Ελλάδα,  του ΥΠΕΞ της ΤουρκίαςΑ.Νταβούτογλου. 
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου