Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θα διδάξει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Χάρβαρντ


Τι θα διδάξει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Χάρβαρντ Έξι εβδομάδες ο κύκλος των μαθημάτων του βουλευτή Αχαίας
Ως γνωστόν ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαίας Γιώργος Παπανδρέου θα διδάξει στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Χάρβαρντ.Από το πρόγραμμα πάντως προκύπτει ότι θα μείνει 
στη Βοστώνη έξι εβδομάδες.
Ας δούμε λοιπόν το περιεχόμενου του σεμιναρίου όπως ακριβώς  περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. 


Εβδομάδα Πρώτη: Το πείραμα της Ευρωζώνης

Η Ευρώπη είναι ένα ιστορικό πείραμα, που σχεδιάστηκε ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να αποφευχθούν διαμάχες και συγκρούσεις εντός της ηπείρου (όπως αυτές που οδήγησαν  σε δύο παγκόσμιους πολέμους και το Ολοκαύτωμα).
Τα όρια του πειράματος έχουν δοκιμαστεί με την οικονομική κρίση που μεταμορφώθηκε σε μια γενικευμένη κρίση χρέους, όπου η Ελλάδα είχε και έχει κεντρικό ρόλο.
Ήταν όμως κρίση ελληνική ή υπάρχουν λάθη στο σχεδιασμό της Ευρώπης;
Φέρνοντας την προσωπική μου εμπειρία γύρω από την ελληνική κρίση χρέους και με γνώμονα τις αποφάσεις που πήραμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι αυτή η κρίση.
Εβδομάδα Δεύτερη: Λύση για παγκόσμιες προκλήσεις
Η Ευρώπη ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό πείραμα ένωσης λαών, γλωσσών, εθνών και ηθών σε ένα κοινό μέλλον.
Και όμως σήμερα αυτό ακριβώς το πείραμα αλληλεξάρτησης και συνεργασίας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μπορεί να αποτελέσει μοντέλο λύσης παγκόσμιων προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο;
Εβδομάδα Τρίτη: Πώς τα πήγε η Ευρώπη ως project ειρήνης;
H Ευρώπη συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα project ειρήνης.
Σήμερα, μετά την είσοδο της Κροατίας, η Ε.Ε των 28 κρατών είναι αυτό που προσωπικά αποκαλώ μια οικογένεια κοινών αξιών. Ωστόσο, σήμερα αμφισβητείται το ποιόν της.
Η κατανόηση πέραν των συνόρων. Η ικανότητα της να επεκταθεί και να μεγεθυνθεί και να επηρεάσει θετικά τους γείτονες της. Επηρεάζεται τελικά η Αραβική Άνοιξη από τις εσωτερικές διαφωνίες της Ε.Ε και την κρίση χρέους;
Εβδομάδα Τέταρτη: Η Ευρώπη ως κοινωνικό  project είναι επίκαιρο;
Πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων διακηρύττουν ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο είναι νεκρό.
Η Ελλάδα και η Ισπανία, μεταξύ πολλών άλλων Ευρωπαϊκών κρατών έχουν τα σκήπτρα της ανεργίας.
Καταγράφονται πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων που αγγίζουν το 50%. Μπορεί η λιτότητα να κάνει αυτές τις χώρες παραγωγικές; Φταίει το ευρωπαϊκό μοντέλο για την κρίση;
Εβδομάδα Πέμπτη Και τι γίνεται με τη Δημοκρατία;
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παγκόσμιες προκλήσεις και πολιτικές πέραν των συνόρων μας. Με μια παγκόσμια οικονομία πολλών ευκαιριών και ελάχιστων νόμων και κανόνων. Με την ελάχιστη δημοκρατική ευθύνη.
Φορολογικοί παράδεισοι και νόμοι εργασίας, ζητήματα οικολογίας και φτώχειας ή παραγωγής: το ανθρώπινο είδος δείχνει να έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Όμως οι δημοκρατίες μας βασίζονται σε εθνικά συντάγματα. Και αυτό μας έχει οδηγήσει σε ανισότητες. Βασισμένος στην προσωπική μου εμπειρία, θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό πείραμα συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη μιας δημοκρατίας χωρίς εθνικά σύνορα.
Εβδομάδα Έκτη: Ας επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη.
Μπορεί η πολιτική να είναι δημιουργική και πρωτοποριακή; Αν ναι, τότε παρακαλώ όσους έχουν ιδέες να έρθουν ένα βήμα μπροστά.
Μπορούμε να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη έτσι, ώστε να είναι αντάξια των πολιτών της και των προσδοκιών τους και ταυτόχρονα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση παγκόσμιων θεμάτων.

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου