Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα σάτιρας από το Charlie Hebdo


Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland εξέφρασε σήμερα στην πρώτη σελίδα της την υποστήριξή της προς τη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, η οποία δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ, όμως ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος παραμένει διχασμένος στο θέμα.

«Το υπουργείο Βλασφημίας σας προειδοποιεί: αυτή η εφημερίδα περιέχει κείμενα επικριτικά για το ισλάμ», διαβάζει κανείς με μεγάλα γράμματα στη μέση της πρώτης σελίδας της FDT.


«Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo έκανε δημοσιεύοντας τα σκίτσα του Μωάμεθ αυτό που ένα σατιρικό περιοδικό οφείλει να κάνει: σάτιρα», υπογραμμίζεται στο κύριο άρθρο της Financial Times Deutschland.

«Είναι το καθήκον του να δοκιμάζει τα πολιτικά και κοινωνικά όρια και, αν είναι απαραίτητο, να τα υπερβαίνει», προσθέτει.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Charlie Hebdo διατυπώνοντας διαφορετικές, ακόμη και αντιφατικές απόψεις για το θέμα, μερικές φορές στο ίδιο έντυπο.

«Κακόγουστες γελοιογραφίες» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου», στο οποίο ο συντάκτης εκτιμά ότι η δημοσίευση τωn σκίτσων του Charlie Hebdo είναι «προβληματική» επειδή γίνεται «στα απόνερα» της αντιισλαμικής αμερικανικής ταινίας.Οι γελοιογραφίες αυτές «τοποθετούνται, είτε το θέλουν είτε όχι, στο αβυσσαλέο επίπεδο της ταινίας που τα προκάλεσε όλα».

Όμως στην ίδια σελίδα, ένα σκίτσο δείχνει έναν σκιτσογράφο που χτυπά την πόρτα ενός τζαμιού και ρωτάει: «Είναι μέσα ο ιμάμης; Θα ήθελα να του υποβάλω μερικά σκίτσα για να τα εγκρίνει».

Το σατιρικό περιοδικό «Titanic», που υποχρεώθηκε τον Ιούλιο να σταματήσει τη δημοσίευση των φωτομοντάζ που εικόνιζαν τον πάπα Βενέδικτο 16ο με λευκά άμφια λερωμένα με κίτρινο ή καφέ εξαιτίας της υπόθεσης των διαρροών «Vatileaks», εξέφρασε την υποστήριξή του προς το γαλλικό ομόλογό του, αλλά δεν θα δημοσιεύσει τα σκίτσα.

Η συντηρητική «Ντι Βελτ» και η αριστερή «Ταγκεστσάιτουνγκ» δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τους τη φωτογραφία του αρχισυντάκτη του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ με υψωμένη τη γροθιά.

Η «Ταγκεστσάιτουνγκ» δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες την τελευταία σελίδα του «Σαρλί Εμπντό» με τα σκίτσα. Όμως στην πρώτη σελίδα, στο κύριο άρθρο με τίτλο «Ηρεμήστε», ο συντάκτης αναρωτιέται: «Γιατί ορισμένοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να περιγελούν μια θρησκεία στην οποία ανήκει μόνο μια μειονότητα στη χώρα τους;»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου