Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ «Η Αριστερά δεν είναι... άκρο»


«Η Αριστερά δεν είναι... άκρο»
Ο πρόεδρος του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική σε όσους επιχειρούν να εξισώσουν τους αγώνες της Αριστεράς με την ακροδεξιά. Παράλληλα χαρακτήρισε «εκτροπή» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» την ψήφιση του πακέτου μέτρων με ένα άρθρο
Το προεκλογικό σύνθημα «εμείς ή αυτοί» επανέφερε σε νέα εκδοχή ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς έθεσε από τη μία πλευρά τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανέδειξε ως δίλημμα από τη μία το «μνημονιακό μπλοκ» και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική σε όσους -όπως είπε- επιχειρούν να εξισώσουν τους αγώνες της Αριστεράς με την ακροδεξιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό διακύβευμα για τον τόπο σήμερα δεν είναι απλά τα οικονομικά μέτρα αλλά και η ίδια η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή. Χαρακτήρισε δε ως τελευταία απέλπιδα προσπάθεια για να διατηρήσει το πολιτικό προσωπικό που στηρίζει την κυβέρνηση την εξουσία, τη θεωρία των δύο άκρων, απευθύνοντας την κατηγορία ότι είναι «ανιστόρητοι και επικίνδυνοι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πείσει ότι λειτουργεί «ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που καθοδηγεί την επιχείρηση να περάσουν πάση θυσία τα νέα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας, που συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» και έκανε λόγο για «ένα ενιαίο κέντρο χυδαιότητας, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για τον τόπο» με στόχο να διασωθούν κεκτημένα και να διατηρηθεί στην εξουσία το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα. Το ίδιο το κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, επιχειρεί να εξισώσει την αριστερή και προοδευτική παράταξη με την ακροδεξιά και τους νεοναζί.
«Η Αριστερά δεν είναι... άκρο»
Πρόσθεσε δε ο κ. Τσίπρας ότι «η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι άκρο, αλλά η ψυχή των αγώνων και της αγωνίας αυτού του τόπου για ζωή και προκοπή». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερψήφισης των μέτρων με ένα άρθρο «εκτροπή» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεχάσει τις κατεπείγουσες διαδικασίες και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».
«Η ψηφοφορία μία κι έξω είναι εκβιαστική, αλλά δεν απαλλάσσει τους βουλευτές από τις προσωπικές τους ευθύνες» είπε ο κ. Τσίπρας. «Ο λαός μας έριξε ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, του κυρίου Παπανδρέου και του κυρίου Παπαδήμου. Σειρά έχει να τριτώσει το καλό» κατέληξε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «PAGINA 12»
Ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα η Αργεντινή
«Φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης» χαρακτήρισε το ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Pagina/12» της Αργεντινής. Με τίτλο «Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει», η εφημερίδα ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι αριστερός και να στηρίζεις το ευρώ. Το ευρώ «έχει γίνει φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν την κρίση.
Η αντίφαση εντοπίζεται στη βάση που οικοδομήθηκε. Το ευρώ είναι η πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που το ακολουθούν.
«Εχουμε ένα κοινό νόμισμα, δηλαδή νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε πολιτική ένωση και μια Κεντρική Τράπεζα να βοηθά όλες τις χώρες της Ευρώπης», είπε. Σε σχετικό ερώτημα για το ποιο θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό που βρίσκεται πιο κοντά είναι της Αργεντινής και της Βραζιλίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας θέλει να την καταστρέψει, μακαρίζοντας τη χρεοκοπία της Αργεντινής», προσθέτοντας πως «φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει το ευρώ φυλακή».
Παναγιώτης Τσούτσιας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου