Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο διττός ρόλος του Βερολίνου στο «μικροσκόπιο» του ξένου Τύπου Η κρίση στην Ελλάδα αποδεικνύεται «πονοκέφαλος» για τη Μέρκελ


Ο διττός ρόλος του Βερολίνου στο «μικροσκόπιο» του ξένου Τύπου
Την έκβαση του Eurogroup, με την κρίση στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Γερμανίας.  

«Το Βερολίνο χαλάει τη συμφωνία» γράφει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», που μιλά για «γερμανική αναστροφή», με μία γερμανική κυβέρνηση πρώτα αμετακίνητη και έπειτα με αλλαγμένη στάση.

Η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» (SZ) βλέπει την υπόθεση από μια ευρύτερη σκοπιά: άρθρο της την Πέμπτη ασχολείται με τη μονομαχία που είχαν το μεσημέρι της ΤετάρτηςΜέρκελ και Στάινμπρουκ (ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της για την καγκελαρία το 2013) στη Βουλή, ξεκινώντας για τον γερμανικό προϋπολογισμό και καταλήγοντας σε ανταλλαγή πυρών με φόντο την κρίση στο ευρώ και ειδικά την Ελλάδα μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, λίγο πολύ, επιτέθηκαν στην καγκελάριο λέγοντας «πείτε μας πρώτα πόσο θα κοστίσει το ελληνικό πρόγραμμα και μετά ψηφίζουμε προϋπολογισμό». 

Η Μέρκελ περιορίστηκε μόνο στην επισήμανση ότι «δεν υπάρχει το ένα χτύπημα που μπορεί να λύσει την κρίση», προσπαθώντας να διασώσει την εικόνα της έκβασης του Eurogroup.

«Μέρκελ, παγιδευμένη στον ρόλο της διαχειρίστριας» τιτλοφορείται το άρθρο στην SZ για τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή. 

Μπορεί οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μην παρουσιάζουν εναλλακτική στην πολιτική της Μέρκελ (υπερψηφίζουν μάλιστα τα πακέτα διάσωσης) αλλά «καλά κάνουν και υπενθυμίζουν» ότι η καγκελάριος πρέπει να εξηγήσει πολιτικά το ελληνικό θέμα.

«Το ζιγκ-ζαγκ της Μέρκελ στη συνολική κρίση του ευρώ» επισημαίνει σχετικά με τις παλινωδίες η SZ, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αλλαγής των δεδομένων ή ακόμη και λανθασμένων εκτιμήσεων.

Εξήγηση, και ίσως και ελαφρυντικό, είναι και το ιδιαίτερο βάρος που έχει το Βερολίνο. «Πολλές αντιφάσεις έχουν την αιτία τους στο ότι η καγκελάριος δεν μιλάει μόνο με ακροατή το Μπούντεσταγκ, αλλά και την κοινή γνώμη που ζητά σκληρότητα αντί για ανεπάρκεια, τις διεθνείς αγορές που θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που ζητούν στήριξη αλλά προπάντων σεβασμό» επισημαίνει.

Η Μέρκελ «δεν έχει καταλάβει έπειτα από επτά χρόνια ότι η πολιτική είναι περισσότερο από διαχείριση» επισημαίνει η εφημερίδα, για να καταλήξει ότι αυτό συμβαίνει αναφορικά και με το ελληνικό «κούρεμα».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου