Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Οι μισοί Ελληνες δεν αγοράζουν βιβλία αλλά ο κλάδος, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, αντέχει Πόσο διαβάζουμε στην εποχή της κρίσης;


Το βιβλίο αυτή την εποχή της κρίσης έχει οπωσδήποτε επηρεαστεί αλλά ακόμη αντέχει. «Η πτώση του τζίρου είναι υπαρκτή αλλά αισθητά μικρότερη από άλλους κλάδους που ουσιαστικά καταρρέουν» λέει ο Βασίλης Βασιλείου, εμπορικός διευθυντής βιβλίου της αλυσίδας καταστημάτων Public. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι ως δώρο είναι πιο προσιτό στην τιμή και στο γεγονός ότι η κρίση αλλάζει την καταναλωτική μας συμπεριφορά εξηγεί. Και προσθέτει ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα οι πωλήσεις βιβλίων κατέχουν πλέον το 25% του συνολικού τζίρου. «Η μέση απόδειξη ανά πελάτη έχει μειωθεί αλλά ο αριθμός των πελατών έχει αυξηθεί» λέει και η διευθύντρια επικοινωνίας των καταστημάτων Ανθή Τροκούδη.
Γενικότερα, όμως, τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά ευοίωνα για την ανάγνωση: το 35% του ενήλικου αστικού πληθυσμού της Ελλάδας δεν αγοράζει βιβλίο ποτέ. Αλλο ένα 13% αγοράζει σπάνια, δηλαδή λιγότερο από ένα τον χρόνο. Το υπόλοιπο 52% που αγοράζει βιβλία χωρίζεται σε ένα 15% που αγοράζει συχνά (τουλάχιστον ένα ανά τρίμηνο) και ένα 37% που αγοράζει μόλις ένα κάθε 6-12 μήνες.
Αν πάλι ενώσουμε τις δύο αναγνωστικές κατηγορίες βλέπουμε ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει 4 βιβλία τον χρόνο. Αυτό καταδεικνύει νέα πανελλαδική έρευνα για το βιβλίο που πραγματοποίησε η εταιρεία qed για λογαριασμό των Public.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου