Στη δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων κοινωνικών επιχειρήσεων εντός του 2014, αλλά και στην επιμόρφωση συνολικά 155 ανέργων και νεαρών πτυχιούχων, οι οποίοι θα βοηθηθούν ...ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν δουλειά σε βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης ή και να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία, στοχεύει το πρόγραμμα, που δρομολογεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση».
Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο διαχειριστής της Σύμπραξης και διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Χρήστος Γεωργίου, το πρόγραμμα -για το οποίο οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται από σήμερα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου- απευθύνεται: πρώτον, σε άνεργους και άνεργες κάθε ηλικίας, αλλά με προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο της μεταποίησης και των σχετικών υπηρεσιών και, δεύτερον, σε πτυχιούχους κάτω των 25 ετών, που επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία για το ξεκίνημα της καριέρας τους.
Γυναίκες τα 2/3 των ωφελούμενων
Τα 2/3 των ωφελούμενων θα είναι γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους -155- και τα αντικείμενα στα οποία θα καταρτιστούν επιλέχθηκαν με βάση μελέτης αποτίμησης των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων, π.χ., σε επίπεδο ειδικοτήτων εργαζομένων.
«Οι άνθρωποι που ψάχνουμε, με πρότερη εμπειρία στη μεταποίηση, θα επιμορφωθούν σε τομείς όπως το εξαγωγικό μάρκετινγκ και οι διαδικασίες διεθνούς εμπορίου, η ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων, ο σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τα Logistics. Μέσα από το πρόγραμμα προσδοκούμε να ιδρυθούν τουλάχιστον τέσσερις κοινωνικές επιχειρήσεις (σ.σ. επιχειρήσεις με καινοτόμα στοιχεία, που οδηγούν σε κάποια θετική κοινωνική αλλαγή, πχ, στον τομέα της συγκομιδής απορριμμάτων), ενώ αν υπάρξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία περισσότερων, θα υποστηρίξουμε συμβουλευτικά και αυτές», διευκρίνισε ο κ.Γεωργίου.
Υπενθύμισε ότι τη σύμπραξη που υλοποιεί το πρόγραμμα δημιούργησαν οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών (ΣΒΒΕ), Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΒΕ) και Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) και Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), τα ΚΕΚ ΣΕΒΕ-ΣΒΒΕ-ΔΕΘ και ΕΝΔΥΣΗ και η «Γνώση Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ».
Η διαδικασία
Η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η εξής: ως πρώτο βήμα, ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον άμεσα, γιατί οι θέσεις για ανέργους είναι περιορισμένες.
Συγκεκριμένα, προκηρύσσονται 60 θέσεις μισθωτής εργασίας σε επιχειρήσεις, 35 θέσεις για σύναψη συμβάσεων με επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους πτυχιούχους μέχρι 25 ετών, 35 για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης και για την ίδρυση πολύ μικρών επιχειρήσεων, και, 25 για τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων. Την κοινωνική επιχείρηση θα πρέπει να τη συστήνουν, κατά μέσο όρο, περί τα έξι άτομα.
Η αναπτυξιακή σύμπραξη θα καταρτίσει όσους επιλεγούν (κατόπιν αξιολόγησης των βιογραφικών τους και συνεντεύξεων), παρέχοντάς τους εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ/ώρα.
Επίσης, θα συμβουλεύσει και θα υποστηρίξει ανέργους είτε για να στελεχώσουν επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είτε για να δημιουργήσουν τη δική τους.
Παράλληλα, θα φέρει σε επαφή τους ανέργους με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να τους προσλάβουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ θα τους εντάξει σε προγράμματα εύρεσης χρηματοδότησης για την ίδρυση και λειτουργία της δικής τους επιχείρησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 - 16:00, στα γραφεία του ΣΒΒΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και απασχόληση στη μεταποίηση» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο δράσης του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου