Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Οικονομικά και υγιεινά τα όσπρια!


Οικονομικά και υγιεινά τα όσπρια!
Αν αναζητούσαμε να βρούμε κάποια θετικά στοιχεία μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ένα από αυτά θα ήταν το θετικό πρόσημο στην κατανάλωση οσπρίων. Τα όσπρια, τρόφιμα χαμηλού κόστους και συνάμα υψηλής διατροφικής αξίας, αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ματίνα Πουλλή, οι πρωτεΐνες, ως βασικό συστατικό όλων των κυττάρων του σώματος, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, συμβάλλουν στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων και στην πραγματοποίηση μια σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Ανάλογα με τη σύστασή τους σε αμινοξέα οι πρωτεΐνες διαιρούνται σε πλήρης και ελλιπείς. Πλήρεις πρωτεΐνες θεωρούνται αυτές των ζωικών προϊόντων (κρέας, αβγό, γάλα) αλλά υπό σωστές προϋποθέσεις και αυτές των οσπρίων.

Όταν τα όσπρια συνδυαστούν κατάλληλα με δημητριακά τότε παρέχουμε στον οργανισμό πλήρεις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, παραδοσιακές συνταγές όπως το φακόρυζο (συνδυασμός φακής και ρυζιού) ή της φασολάδας με κριθαράκι, αποτελούν πολύ καλά υποκατάστατα κρέατος που δίνουν στον οργανισμό πλήρεις πρωτεΐνες, μεγάλης διατροφικής αξίας. Ο συνδυασμός αυτός είναι βασικός για τους χορτοφάγους, καθώς και για τα άτομα που νηστεύουν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα όσπρια είναι παράλληλα πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως φλαβονοειδή, που πολλές έρευνες τα θεωρούν ως την καλύτερη προστατευτική ασπίδα του ανθρώπου κατά των σύγχρονων απειλών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά πολύτιμα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου