Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δριμεία επίθεση Αλ. Τσίπρα στον Α. Σαμαρά με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup


Τσίπρας: Κυβέρνηση υποταγμένη και δεμένη στο άρμα της Μέρκελ
ΓΙΑ πρόσδεση στο «άρμα της κ. Μέρκελ», για απουσία από τις διαπραγματεύσεις και για έλλειμμα θέσεων –και μάλιστα τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συζητά για το ελληνικό πρόβλημα– κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για εκλογές τονίζοντας ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

 Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον των αδιέξοδων επιλογών της και πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε πως ο δρόμος των μνημονίων είναι καταστροφικός για την ίδια την Ευρώπη και οδυνηρός για τους λαούς. Το χρέος δεν βγαίνει, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να γίνει βιώσιμο ενώ, όπως τόνισε, είναι κοινός τόπος πως ούτε η εκταμίευση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

 Τις εξελίξεις αυτές τις είχε προβλέψει από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως όταν το κόμμα του είχε θέσει εξαρχής ζήτημα «παγώματος» του χρέους λοιδωρήθηκε, ενώ τώρα συζητήθηκε και στο Eurogroup. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως ερωτήματα προς απάντηση προς τον κ. Σαμαρά με ποια από τα σενάρια διαχείρισης του δημόσιου χρέους συμφωνεί και ποια είναι η θέση του, υπενθυμίζοντας ότι τη στιγμή που τίθεται ζήτημα «παγώματος» του χρέους, ο πρωθυπουργός δηλώνει, όπως και ο κ. Παπανδρέου παλαιότερα, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο το χρέος. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην ΕΕ και μιλάει για τεχνικές εκκρεμότητες.

 Ο κ. Σαμαράς, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει την αντίληψη ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Μέρκελ και έχει χάσει και το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού.

 Η κυβέρνηση χάνει χρόνο για τη χώρα και τον κερδίζει η Γερμανία, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης. Αυτό το δρόμο μπορεί να τον ακολουθήσει μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του ότι λύση με λιτότητα δεν υπάρχει, ότι προϋπόθεση για τη διέξοδο είναι η ακύρωση του μνημονίου και η πανευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς διευθετήθηκε το πρόβλημα της Γερμανίας το 1953.

 Αυτή την προοπτική της βιώσιμης λύσης, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, μπορεί να την κάνει πραγματικότητα ο λαός με την αποφασιστική του παρέμβαση στις εξελίξεις – και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την ευθύνη για τη σωτηρία λαού, μια σωτηρία που δεν μπορεί, όπως είπε, να δώσει μια υποταγμένη κυβέρνηση.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου