Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Διαβήτης. “Κλειδί” στη θεραπεία οι σωστές εργαστηριακές εξετάσεις


Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει ο διαβήτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 48 εκατομμύρια έως το 2030. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενοι), ενώ το 90% από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στον ελληνικό πληθυσμό. Σε αυτό συντέλεσαν τόσο η γήρανση του πληθυσμού, όσο και η υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Για να αντιστραφεί αυτή η αυξανόμενη τάση απαιτείται συνεχής και αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας και αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Τη βάση οποιασδήποτε επιτυχημένης θεραπείας αποτελεί η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει:
- διακοπή του καπνίσματος,
- σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30΄την ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα),
- μεσογειακή διατροφή ( ψάρι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα),
- απώλεια 5-10% του βάρους για τους υπέρβαρους.
Υποστήριξη συνεχής, εκπαίδευση και κατάλληλα διαιτολόγια καθώς και επιλογή εξατομικευμένης θεραπείας είναι σημαντικοί παράγοντες όχι απλά για να πετύχουμε την απώλεια του βάρους αλλά και να καταφέρουμε να την διατηρήσουμε. Φαρμακευτική θεραπεία ωστόσο, απαιτείται αρκετές φορές, όχι μόνο για τον διαβήτη. Η ορθολογική θεραπευτική αγωγή επιβάλλει κατάλληλες εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που θα συνεργασθεί για την θεραπεία και δεν θα καθορίσει απλά αυτή την φαρμακευτική αγωγή, αλλά και θα εκπαιδεύσει τα άτομα με διαβήτη ώστε να μπορούν να φροντίζουν σωστά την υγεία τους.
Ένα πλήρες και εξατομικευμένο check-up και παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς για έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, υπάρχει στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού. Επίσης, λειτουργεί και τμήμα πρόληψης. Σε αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί checkup που προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, τόσο για τον νεανικό (τύπος Ι), όσο και για των ενηλίκων (τύπος ΙΙ). Η πρόληψη στον τύπο ΙΙ είναι απόλυτα εφικτή στο στάδιο του προδιαβήτη. Στον τύπο Ι πρόληψη σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και προστασία από τις επιπλοκές, καθώς η έναρξή του είναι αιφνίδια και συχνά δραματική. Ειδική νοσηλεύτρια, αναλαμβάνει την εκπαίδευση στη διατροφή αλλά και στην τεχνική των ενέσεων για την υποστήριξη ιδίως των νέων με διαβήτη τύπου Ι.

Στο διαβητολογικό ιατρείο η αντιμετώπιση γίνεται σφαιρικά και ο στόχος δεν είναι απλά να μειωθούν οι τιμές της γλυκόζης. Ρύθμιση διαβήτη σημαίνει πρόληψη των επιπλοκών. Χρειάζεται λοιπόν όχι απλά σωστή ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου (πχ χοληστερόλη, υπέρταση), αλλά και πρόβλεψη κινδύνου επιπλοκών και εξατομίκευση, ανά ηλικία, τρόπο ζωής και εργασίας. Ακρογωνιαίος λίθος είναι η εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη ώστε να γίνει γιατρός του εαυτού του.

Αντώνης Π. Λέπουρας,  Διαβητολόγος

healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου