Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Α. Σαμαράς: Δεν έχω άγχος για τη δόση


Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης, λέγοντας: «άγχος δεν έχω, αλλά κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση, επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει το φιλότιμο του ελληνικού λαού. Εγώ αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες», υπογραμμίζοντας: «γι' αυτό να είστε σίγουροι».


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέϊ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Commission Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι είναι μια κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση. Επισήμανε δε ότι η χώρας μας ξεκινάει από δύσκολη βάση, που είναι τα 11,2 δισ. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν να μειωθεί και άλλο η «πίτα», σημειώνοντας ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς «είναι κοινής λογικής και πιστεύω πειστικά. Αγωνιζόμαστε με τον πρωθυπουργό για το καλύτερο για τη χώρα». 


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θέλει να συνδέσει το θέμα του χρέους με το θέμα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι, περισσότερα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ θα αυξήσουν το ΑΕΠ, άρα και το δείκτη βιωσιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη αν κρατηθούν τα κονδύλια στο ύψος των 11,2 δισ., αν και θα ήθελαν το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά 10% με 20%. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τις 18:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου