Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σάλος στη Γαλλία για την τιμητική ταφή του στρατηγού Μπιζάρ.Εχει χαρακτηριστεί ως βασανιστής κατά τον πόλεμο της Αλγερίας


Ο στρατηγός Μαρσέλ Μπιζάρ ενσάρκωσε τα πιο ένδοξα κεφάλαια της γαλλικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, αλλά παράλληλα και ορισμένα από τα πιο ζοφερά επεισόδιά της. Τώρα, οι στάχτες του άλλοτε ήρωα της Αντίστασης που κατέληξε να γίνει θρύλος του γαλλικού στρατού βρίσκονται στο κέντρο μιας δημόσιας διαμάχης που φέρνει στο φως τις αποικιακές πληγές της Γαλλίας.

Οι επικριτές του στρατιωτικού χλόμιασαν όταν άκουσαν κυβερνητική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα του γίνει τιμητική ταφή στην οποία θα δώσει το παρών και υπουργός Αμυνας της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριαν., σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.

Καταγγέλουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την έγκριση των βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε ευρέως η Γαλλια κατά τον πόλεμο της Αλγερίας, ο οποίος κατέληξε με την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962.

Αν και ο στρατηγός Μπιζάρ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν κατέφευγε ποτέ στη χρήση ενός μηχανήματος που προκαλούσε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα του κρατουμένου, είχε υπερασπιστεί την χρήση του σε συνεντεύξεις του, πριν από τον θάνατό του το 2010. «Προκαλούσε σοκ και λύνονταν οι γλώσσες», είχε δηλώσει.

Διανοούμενοι, πολιτικοί και απλοί πολίτες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της. «Το όνομα του στρατηγού Μπιζάρ είναι συνώνυμο με μερικές από τις πιο βδελυρές πρακτικές του γαλλικού στρατού», γράφει το αίτημα.

Παρ' όλα αυτά η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του αμφιλεγόμενου στρατηγού στην Αλγερία και επιδιώκει να θάψει τις στάχτες του σε ένα κοιμητήριο για τα θύματα του πολέμου της Ινδοκίνας, όπου επίσης πολέμησε.

Ο σάλος που έχει προκληθεί εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να ισορροπήσει στις σχέσεις της με την Αλγερία δεν βοηθάει και πολύ ενόψει της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στο Αλγέρι τον επόμενο μήνα. 


himaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου