Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε διαδικτυακή έρευνα του uknowkids.com, μόνο το 2011 ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού στο facebook
Τη σοβαρή του ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση του διαδικτυακού εκφοβισμού και τις αρνητικές συνέπειές του, εξέφρασε με σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Συγκεκριμένα, παραθέτοντας στοιχεία πρόσφατης έρευνας, ανέφερε ότι σε ένα χρόνο, μόνο στο facebook, ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η διακίνηση προσωπικών φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, το λεγόμενο «sexting», έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο "δίκτυο εκφοβισμού" μεταξύ εφήβων, απειλώντας την ψυχική ισορροπία όλο και περισσότερων μαθητών και μαθητριών. Ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός εμφανίζεται ως νοσηρή μορφή διασκέδασης για τους θύτες, έχει ολέθριες συνέπειες για τα θύματα, που μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία.
«Οι νέες τεχνολογίες δε χρησιμοποιούνται πάντα προς όφελος των χρηστών. Έντονα συναισθήματα όπως θυμός, φθόνος, επιθυμία για εκδίκηση ή και η πίεση που ασκεί η οικονομική ανέχεια, βρίσκουν "εύκολο μέσο έκφρασης" το διαδίκτυο, του οποίου η πολλαπλασιαστική δύναμη οδηγεί πολύ συχνά σε εξαιρετικά αρνητικές, ολέθριες συνέπειες. Η ενημέρωση και η συνεχής επαγρύπνηση του οικογενειακού περιβάλλοντος και όλων όσων άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται -γονέων, συμμαθητών και εκπαιδευτικών- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του νοσηρού αυτού φαινομένου. Η λέξη κλειδί για μία ακόμα φορά είναι η "πρόληψη"», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε διαδικτυακή έρευνα του uknowkids.com, μόνο το 2011 ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού στο facebook, ενώ αναφέρεται ότι το σύνολο των εφήβων που περνούν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να παρενοχληθούν από συνομηλίκους τους. Επιπλέον, η διακίνηση προσωπικών φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, το λεγόμενο «sexting», έχει εξελιχθεί σε ένα εύκολο μέσο εκβιασμού μεταξύ εφήβων. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι στη Γαλλία, στις αρχές του μήνα, ένας έφηβος αυτοκτόνησε μετά από επίμονο ηλεκτρονικό εκβιασμό από συμμαθητές του.
Δεδομένου ότι μέσω του Προγράμματος Daphne ΙΙΙ χρηματοδοτούνται δράσεις για την καταπολέμηση της διαδικτυακής βίας και εκφοβισμού και ότι στην πρόταση για σύσταση της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (COM(2011)0665) προβλέπονται ρυθμίσεις για ανάπτυξη κέντρων Safer Internet στα κράτη μέλη καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες για τον χειρισμό υποθέσεων διακίνησης πορνογραφικού περιεχομένου, ερωτάται η Επιτροπή:
- Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τα κράτη μέλη στις δράσεις τους για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το σοβαρό αυτό φαινόμενο που επηρεάζει το μεγαλύτερο αριθμό των εφήβων στην ΕΕ;
- Επίσης, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των μαθητών στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ότι παρ' όλες τις δράσεις, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ο διαδικτυακός εκφοβισμός παίρνει όλο και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις, θεωρεί ότι χρειάζεται να ενισχύσει τη δράση της για την καταπολέμηση του φαινομένου; Εάν ναι, με ποιον τρόπο και σε ποιους τομείς;
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου