Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ούτε την κόρη του δεν άφησε να βγάλει λεφτά έξω o Γιάννης Στουρνάρας


Στουρνάρας: Ούτε την κόρη του δεν άφησε να βγάλει λεφτά έξω
Να συνεχίσει να μένει με ενοίκιο στο εξωτερικό, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, ζήτησε από την κόρη του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας! Και αυτό για να μη φύγουν χρήματα από την Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι», δεν είναι ευχαριστημένος για το γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στην ελίτ έβγαλαν τα λεφτά τους έξω.
«Το καταδικάζω, δεν θα το έκανα ποτέ. Η κόρη μου ζει στο εξωτερικό και προτού ακόμη γίνω υπουργός, μου ζήτησε με τον σύζυγό της να αγοράσουν σπίτι. Τους είπα δεν είναι δυνατόν τώρα να φύγουν λεφτά από την Ελλάδα για οποιονδήποτε σκοπό, για να αγοραστεί ένα σπίτι σε μια ξένη χώρα. Θα περιμένετε, θα μένετε σε νοίκι μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά
Δύο επιλογές θα έχουν από εδώ και πέρα όλοι όσοι συλλαμβάνονται για διακεκριμένη φοροδιαφυγή: είτε θα πληρώνουν το πρόστιμο και θα ξεμπερδεύουν είτε θα πηγαίνουν στη φυλακή καθώς δεν θα υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας!

Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Αυτή η φοροδιαφυγή μάς έχει γίνει πληγή. Είναι εθνικό θέμα» είπε ο πρώτος πολίτης της χώρας στον υπουργό μόλις μπήκε στο γραφείο του. «Εχετε δίκιο, όλο το βάρος τώρα, μετά το Eurogroup, έχει πέσει εκεί» σημείωσε ο υπουργός. «Κάποια στιγμή είχα μιλήσει περί του να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα της φοροδιαφυγής» του θύμισε ο ένοικος της Ηρώδου Αττικού. Ο κ. Στουρνάρας κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι και τόνισε πως «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές διακεκριμένης φοροδιαφυγής. Οπως συμβαίνει και την Αμερική».

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τα περί αυστηροποίησης των ποινών και επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου μοντέλου για το φορολογικό νομοσχέδιο μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην ισχύσει το σενάριο της ληστρικής φορολόγησης κατά 45% για τα μεσαία εισοδήματα (άνω των 26.000 ευρώ). Αλλωστε το στίγμα αυτών των προθέσεων το είχε δώσει λίγες ώρες πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε πως «είμαι με τη μεσαία τάξη και όχι εναντίον της». Αυτό που επιθυμεί τώρα η κυβέρνηση είναι να βρει τρόπους διασφάλισης των φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 2.500 ευρώ τον μήνα, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση των επιδομάτων για τους πολύτεκνους.

«Το νέο νομοσχέδιο καταρτίζεται. Ο διιάλογος είναι συνεχής. Με δεδομένη την εξοικονόμηση που πρέπει να πετύχουμε, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και να ευνοήσουμε τις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις» ήταν τα λόγια του κ. Στουρνάρα προς τους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, δε, πως «η πολιτική μας για την οικονομική προστασία των πολύτεκνων θα γίνει μέσω στοχευμένων δαπανών, όχι μέσω αφορολογήτου. Θα δοθούν επιδόματα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί σε οικογένειες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια». Σήμερα θα εξεταστούν όλα αυτά σε διακομματική σύσκεψη στην οποία θα μετάσχει ο κ. Στουρνάρας, ενώ την τελική έγκριση θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά από συνάντηση που θα έχει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο φορολογικά νομοσχέδια. Το πρώτο, το μίνι, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 11 του μηνός και θα περιλαμβάνει τους νέους φορολογικούς συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το δεύτερο, που θα είναι ευρύτερο και θα περιλαμβάνει ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν και θα ρυθμίζει τα της φορολογικής διοίκησης, αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου