Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Στο τραπέζι σενάρια για την καθιέρωση απλής αναλογικής


Στο τραπέζι σενάρια για την καθιέρωση απλής αναλογικής
Πλησιάζει η ώρα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και ο Φώτης Κουβέλης είναι ο πρώτος πολιτικός μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ανοίγει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προτίθεται να συγκροτήσει επιτροπή που θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα.
Ο Φώτης Κουβέλης είναι πεισμένος ότι οι αυτοδυναμίες των κομμάτων αποτελούν παρελθόν και ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θα αναγκαστεί στο εξής να λειτουργήσει σε συνθήκες κυβερνητικών συνεργασιών, γι’ αυτό και η απλή αναλογική είναι απαραίτητη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τη θεσμοθέτηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, με στόχο να υπάρχει στις εκλογές αυθεντική έκφραση της λαϊκής ψήφου και να μην επαναληφθούν καρικατούρες του δικομματισμού. Με τον Φώτη Κουβέλη συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις του με τους συνεργάτες του για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, χωρίς να αποκλείει και την ίδια την απλή αναλογική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγή του εκλογικού νόμου σκέφτεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και σχετική πρωτοβουλία αναμένεται να αναλάβει στις αρχές του νέου έτους. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει σταθερός στη θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Την ίδια στιγμή κι ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες για έναρξη συζητήσεων αλλαγής του εκλογικού νόμου, κυκλοφορούν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που πιστεύουν πως πλέον είναι δύσκολο η συγκεκριμένη κυβέρνηση να εξαντλήσει τετραετία.
Οι συνθήκες που αρχίζουν να δημιουργούνται καθιστούν επιτακτική -για κάποιους- την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από το νέο έτος και εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων θα κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ θα πολλαπλασιάζονται τα διαλυτικά φαινόμενα στη συγκυβέρνηση και θα δυναμώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον χρόνο να λειτουργεί υπέρ του.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου