Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται εφιαλτικές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας


Έρχονται εφιαλτικές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας
Oλο και πιο συχνές τροπικές νύχτες, πολλαπλάσιες ημέρες καύσωνα, δραστική μείωση των βροχοπτώσεων και εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι μερικές μόνο από τις εφιαλτικές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη χώρα μας το προσεχές και το απώτερο μέλλον, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τη ζωή των κατοίκων και την οικονομία.

Η δραματική προειδοποίηση έρχεται από τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN. Μελετώντας τα αποτελέσματα μοντέλων που προσομοιώνουν την εξέλιξη του καιρού, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το «αύριο» του κλίματος στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών (δηλ. με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών Κελσίου) για την περίοδο 2021-2050 και κατά 100% για την περίοδο 2071-2100. Αύξηση των ημερών καύσωνα (δηλ. με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου) από 6,7 ημέρες/έτος για την περίοδο 1961-1990 σε 12,8 για την περίοδο 2021-2050 και σε 30,5 για την περίοδο 2071-2100. Αύξηση κατά 30 των ημερών με σημαντικό κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς ανά έτος και, τέλος, αύξηση των ξηρών ημερών (δηλ. με μέσο ύψος βροχής κάτω από 0,5 mm).

«Σ’ αυτή την έρευνα επικεντρωθήκαμε κυρίως στις παραμέτρους που έχουν σχέση με αυτό το φαινόμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάποιον άλλο τομέα δεν θα έχουμε επιπτώσεις», εξηγεί στην «Espresso» ο κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου δρ Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Η αρνητική εξέλιξη του κλίματος της Ελλάδας απεικονίζεται στη διαδραστική εφαρμογή που δημιούργησε η WWF Ελλάς στην ιστοσελίδα του Οικοσκοπίου www.oikoskopio.gr

espressonews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου