Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η Deutche Bank που πόνταρε στην Ελληνική χρεοκοπία, υπόλογη για απάτη, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Η Deusche Bank, η τράπεζα που προέβλεπε το "grexit" μέσα στο 2012, εκείνη που ξεπούλησε ιταλικά ομόλογα εκτοξεύοντας τα spreads στα ύψη, η ίδια που έκανε υποδείξεις για νέο νόμισμα στην Ελλάδα είναι από χτες και επίσημα υπόλογη...

στη Γερμανία για τα έργα και τις ημέρες της.
Η επιδρομή 500 πάνοπλων αστυνομικών και «ράμπο» της
γερμανικής Αρχής Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος (του αντίστοιχου ΣΔΟΕ) στα κεντρικά γραφεία και στα παραρτήματα της Deusche αλλά και σε σπίτια στελεχών της σε όλη τη χώρα είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Τα δύο τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται στο στόχαστρο για φορολογική απάτη που σχετίζεται με μια από τις επιχειρηματικές μόδες των τελευταίων ετών: τα συμβόλαια για την ανταλλαγή αερίων ρύπων.
Η Deusche Bank, όπως και πολλές άλλες τράπεζες που είδαν τις κερδοφόρες προοπτικές, έχει συστήσει ειδικό τμήμα για αυτά τα συμβόλαια. Όμως, προσπαθώντας να αποκομίσουν μεγαλύτερη κέρδη για την τράπεζα, κάποια στελέχη έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι. Πλαστογραφούσαν πιστοποιητικά και τα προσκόμιζαν στις γερμανικές αρχές για να πάρουν τις αμοιβές. Γι' αυτό το λόγο, έξι στελέχη της καταδικάστηκαν το 2010 για απάτη.
Στην χτεσινή έφοδο στα κεντρικά της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, η γερμανική αστυνομία και οι «Ράμπο» έκαναν φύλλο και φτερό τα έγγραφα και τους λογαριασμούς της τράπεζας προσπαθώντας να βρει στοιχεία που θα αποδείξουν ότι η τράπεζα εμπλέκεται σε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής, απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από τις αποκαλύψεις συνεργάτη της τράπεζας που είναι επίσης κατηγορούμενος ότι η Deusche είχε εμπλακεί στην απάτη με τα δικαιώματα εκπομπών αερίων από επιχειρήσεις.
Τώρα, 25 μεγαλοστελέχη της Deusche θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατοντάδων εκ. ευρώ. Για πέντε από τα στελέχη της εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και τέθηκαν υπό κράτηση.
Το πρόβλημα για την τράπεζα που έδινε ετησίως 6,3 εκατ. ευρώ στον πρώην πρόεδρό της, Γιόζεφ Άκερμαν, δεν είναι μόνο αυτό. Οι γερμανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη και στον επικεφαλής της, τον Γιούργκεν Φίτσεν, αλλά και τον μάνατζερ Στέφαν Κράουζε. Εδώ η κατηγορία είναι ότι υπέγραψαν την φορολογική δήλωση της τράπεζας το 2009, η οποία είχε ανακριβή στοιχεία. Η Deutsche Bank από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες, οι οποίες έχουν αρχίσει την άνοιξη του 2010 και διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές».
Εκτός από τις γερμανικές αρχές, η Deusche βρίσκεται και στο στόχαστρο του Τύπου. Οι Financial Times αποκάλυψαν αυτήν την εβδομάδα ότι η γερμανική τράπεζα απέκρυψε ζημιές 12 δισ. ευρώ για να μην αναγκαστεί να ζητήσει κρατική βοήθεια. Την καταγγελία έκαναν τρεις πρώην εργαζόμενοί της στις αμερικάνικες αρχές, κατηγορώντας την ότι δεν κατέγραψε ως όφειλε ζημίες που είχε τη διετία 2007-2009. Η τράπεζα διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι πρόκειται για κινήσεις προ 2,5 ετών που είχε δημοσιεύσει η ίδια το 2011, ενώ χαρακτήρισε τους τρεις μάρτυρες ως άτομα που «δεν έχουν γνώση ή ευθύνη για σημαντικά δεδομένα της υπόθεσης»
Υπενθυμίζεται ότι η Deusche έχει βρεθεί στο στόχαστρο και του Ρομάνο Πρόντι, για το γεγονός ότι πούλησε το 88% των ιταλικών ομολόγων που είχε εκτοξεύοντας τα spreads τους στα ύψη. Μόλις τον περασμένο Μάιο, η τράπεζα θεωρούσε στις εκθέσεις της πιθανή την ελληνική έξοδο από το ευρώ, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει να υιοθετήσουμε ως νόμισμα το "geuro". Σοκ είχε προκαλέσει στις ΗΠΑ και η απόφασή της τράπεζας να κάνει... έξωση σε μια γιαγιά 103 ετών.
Πληροφορίες: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου