Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ανεξέλεγκτη η δυναμική του χρέους, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Εκτός ελέγχου το έλλειμμα το 2011


Ανεξέλεγκτη παραμένει η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως δείχνει η διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος. Αυτό αναφέρει έκθεση του νεοσύστατου γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που στεγάζεται στη Βουλή και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προσθέτει.

Ζητά δε απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.

Η έκθεση αναφέρει ως απολύτως αναγκαία την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως -λόγως της βαθιάς ύφεσης- από την μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας είναι η πρώτη, και δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για την πορεία εκτέλεσης του γενικού κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα αναφέρεται στην έκθεση ότι «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου.

«Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του», σημειώνεται.

«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου που αποτελείται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα.

Ακόμη στην έκθεση τονίζεται: «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Την ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γιατί όπως τονίζεται, «μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος».

«Είναι απολύτως απαραίτητη, όχι απλώς η συνέχιση, αλλά η ενίσχυση των προσπαθειών, για δημοσιονομική προσαρμογή και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η επιδείνωση της ύφεσης υποδηλώνει ότι είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών».

«Τα σχόλια αυτά μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να θέσει την δυναμική του χρέους σε βιώσιμη τροχιά», σχολίασε ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στην IHS Global Insight, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή παρουσιάζει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ η φρικτή κατάσταση της οικονομίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε ο Iscaro.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% φέτος, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ από 10,5% πέρυσι.

Πηγή κοντά στην τρόικα δήλωσε στο Reuters μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, ενόψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις προκαταλήψεις επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.


Η Αντιπολίτευση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση του Μηνιαίου Δημοσιονομικού Δελτίου από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
στη Βουλή των Ελλήνων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών, επιβεβαιώνει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.  Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από μήνα σε μήνα επιδεινώνεται.
Τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει, ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αμέσως και δραστικά;

Πλέον, οι μόνοι που φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής.

Με δυσβάσταχτο κόστος για την Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία.

Συγκεκριμένα το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρει: 

1ον. Η ύφεση εφέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται. Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.  Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!

3ον. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται. Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη
περίοδο του 2010.  Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

4ον. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται. Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!

5ον. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.


«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν έχουμε πολιτικές ιδέες ενώ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Για «πλήρη εκτροχιασμό από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσει κανείς», όπως είπε, αλλά και για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ανακοίνωση:


«Η διόγκωση του χρέους ξεπερνά ακόμα και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο ήδη έχει υπερβεί κατά πολύ τον ετήσιο στόχο, οδηγεί στο στραγγαλισμό την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία. 

«Ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Οικονομικών, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίχως άλλες αναβολές και καθυστερήσεις. Το χρέος δε θα μειωθεί με την άδικη φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθείται, αλλά με γενναίες κινήσεις για τον περιορισμό της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής  και την
προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά τις καθησυχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.



www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου