Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Ο Χριστόφιας έλαβε την απόφαση για τα εκρηκτικά»


Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του τέως υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού στην Ερευνητική Επιτροπή που αναζητεί τις ευθύνες για την τραγωδία με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών είπε ότι την πολιτική απόφαση για την κατάσχεση και φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο την έλαβε προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση ήταν σωστή. Απέδωσε ακόμα ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας γιατί όπως είπε ποτέ «δεν μας είπε για την κατάσταση και την επικινδυνότητα του φορτίου ούτε εάν έχουμε δυνατότητα φύλαξης».
Υπογράμμισε ότι για την επιλογή του χώρου αποθήκευσης του φορτίου στο Μαρί, ο ίδιος και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαν καμία εμπλοκή. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα κατέθεσε ο Κυπριανού για τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ αφού εμφανίζεται να διαφωνεί με τις διαβεβαιώσεις του Χριστόφια ότι το φορτίο θα επιστρεφόταν στη Συρία.
Στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε και ο παυθείς υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Σάββας Αργυρού. Η κατάθεση του Σάββα Αργυρού κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο μοτίβο «δεν γνώριζα και ότι το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων, το χειρίζονταν ο αρχηγός». Ο Σάββας Αργυρού υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για την επικινδυνότητα του φορτίου μόλις στις 4 Ιουλίου 2011 με τις πρώτες αναφλέξεις και διογκώσεις, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου