Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Απολογήθηκαν δύο υπάλληλοι για τη «μαύρη τρύπα»


Με τις απολογίες δύο υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε ο χορός των απολογιών για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του δήμου, η «μαύρη τρύπα» στην οποία προσεγγίζει τις 533 χιλιάδες ευρώ. 

Ήδη για την υπόθεση απολογήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεόδωρος Αθανάσαρος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, πλην όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης δεν ήρε ακόμη τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Το κατώφλι του γραφείου του β’ ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης Σωτήρη Μπακαΐμη, που χειρίζεται την υπόθεση, πέρασαν σήμερα δύο υπάλληλοι που εργάστηκαν κατά το παρελθόν σε οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Οι δύο κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν την πράξη της απλής συνέργειας στην απιστία, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την υπόθεση. 

Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τη σκυτάλη των απολογιών παίρνουν αύριο δύο ακόμη υπάλληλοι του δήμου κι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Ζορπίδης. 

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 21 άτομα, οι απολογίες των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου -και ήδη προφυλακισθείς για την υπεξαίρεση «μαμούθ» ύψους 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου- Μιχάλης Λεμούσιας. 

Το κατηγορητήριο που συντάχτηκε για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής αποδίδει βαρύτατες πράξεις σε συνολικά 23 άτομα. Δύο εξ αυτών -ο πρώην αντιδήμαρχος Απόστολος Τσουρέκας κι ένας υπάλληλος του δήμου- απεβίωσαν προσφάτως, οπότε η διαδικασία σε βάρος τους ανεστάλη. 

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους είναι κατά περίπτωση αυτές της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της απάτης σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ακόμη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία, της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που θα άρει τη διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή για την περίπτωση του Θ. Αθανάσαρου. Ο ανακριτής είχε κρίνει ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων, ενώ, αντιθέτως, ο εισαγγελέας είχε ταχθεί υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος, αλλά με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10 χιλιάδων ευρώ.
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου