Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στο έλεος των βανδάλων το Εθνικό Πάρκο Αξιού


Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια, οι υποδομές του Εθνικού Πάρκου του Αξιού έχουν παραδοθεί στο έλεος των βανδάλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η προστατευόμενη περιοχή έχει μετατραπεί εκ νέου σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο, στον οποίο πρόσβαση έχουν πλέον όσοι πετούν μπάζα, καίνε παλιά λάστιχα, αναζητούν σίδερα και σκραπ ή τσάμπα ξυλεία ή κυνηγούν παράνομα.
Ο χώρος είναι αφιλόξενος για τους πολίτες, πόσο μάλλον για οικογένειες, επισκέπτες και μαθητές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Γαλλικό ποταμό, στην περιοχή του Καλοχωρίου, είναι το τελευταίο θύμα των βανδάλων.
Η είσοδος στο Εθνικό Πάρκο από το Καλοχώρι θυμίζει είσοδο σε εμπόλεμη ζώνη.
Αποκαΐδια, φορτία μπάζων, κατεστραμμένες γέφυρες, από τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να πάρουν τα σιδερένια μέρη, λάστιχα και καλώδια καμένα, φορτία από άχρηστες σόλες παπουτσιών, διαλυμένες επιπλώσεις, υλικά οικοδομών και κατεδαφίσεων, παρμπρίζ αυτοκινήτων, σκουπίδια.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς συνυπάρχει με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τα βουβάλια βόσκουν δίπλα στα σκουπίδια, οι τσικνιάδες στέκουν στα στρώματα των μπάζων και τα μπλε καβούρια κολυμπούν ανάμεσα στα παλαιά ελαστικά.
«Μια φωτιά αν ξεφύγει, από αυτές που βάζουν κάθε βράδυ εδώ, όλος ο τόπος θα αφανιστεί. Κι είναι τόσο όμορφος… Κι όμως, κανένας πια δεν έρχεται για αναψυχή ή για βόλτα», λένε οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Γαλλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου