Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μαύρη Τρύπα 3.000.000 ευρώ για το Δήμο Έδεσσας;


Κεντρική Μακεδονία Μαύρη Τρύπα 3.000.000 ευρώ για το Δήμο Έδεσσας;

Η ΔΟΥ έκανε έλεγχο στους λογαριασμούς και ενώ από το 2002 έως τις 31-12-2010 θεωρούνταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι το ποσό του 1.200.000 ευρώ χρέη προς την εφορία πήγε στα ταμεία του δημοσίου, αυτό δε συνέβη ποτέ. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μαύρη τρύπα, ένα ταμειακό έλλειμμα. Με τις προσαυξήσεις γίνονται περίπου 2.800.000 ευρώ, διότι τα πρόστιμα αν δεν κάνεις προσφυγή γίνονται πενταπλάσια. ..

Τι δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Έδεσσας, Ιωάννης Μουράτογλου στο ‘’Ράδιο Πέλλα:

«Αν δεν υπάρξει λύση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος»

 «Τα δεδομένα για το δήμο είναι δυσοίωνα. Η κατάσταση με τις τελευταίες εξελίξεις είναι τραγική. Το ποσό ήταν διαπιστωμένο από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του δήμου, κάναμε αποπληρωμή κάποιου ποσού, για τα χρέη του είχε ο πρώην δήμος Έδεσσας προς την εφορία, αλλά ήταν φύση αδύνατον να πληρωθεί και η χρήση του 2011 και του 2012 και ταυτόχρονα να γίνεται αποπληρωμή των παλαιών οφειλών. Οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν περίπου 1.400.000 ευρώ. Εμείς πληρώσαμε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 περίπου 200.000 ευρώ, έμεινε το ποσό του 1.200.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.800.000 ευρώ και αφορά τη χρήση του δήμου από το 2002 μέχρι 31-12-2010. Να επισημάνω, ότι από 1-1-2011 μέχρι και σήμερα φορολογικά ο δήμος δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ.

Όλα αφορούν παλαιότερα χρέη, και μάλιστα στο σύστημα φαίνονται ότι έχουν εξοφληθεί, ότι έχουν αποδοθεί στη ΔΟΥ και αυτό δεν έχει συμβεί. Μιλάμε δηλαδή για ταμειακό έλλειμμα στον δήμο.

Μας έχει κοινοποιηθεί η απόφαση μετά από έλεγχο που έκανε η ΔΟΥ Έδεσσας και βάση ενός νόμου, του 1997, δεσμεύει κάθε φορά από τον λογαριασμό του δήμου, το 50% του ταμείου, μέχρι εξοφλήσεως του οφειλόμενου ποσού, το οποίο εάν ρυθμιστεί να αποπληρωθεί σε έξι ισόποσες δόσεις των 185.000 ευρώ δεν θα έχει προσαύξηση. Όμως δεν μπορεί να συμβεί αυτό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Βρισκόμαστε στο στάδιο των ενεργειών να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία διαφορετική ρύθμιση, που προβλέπεται από το νόμο, όμως αυστηρά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Έχουμε συντάξει μία επιστολή και μέχρι την Πέμπτη εφόσον πάμε στην Αθήνα, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον κ. Σαχινίδη, ώστε να του αποσπάσουμε έστω μια υπόσχεση ή αν είναι δυνατό να υπογράψει μια απόφαση, ούτως ώστε να ρυθμίσουμε με κάποιον άλλο τρόπο αυτό το χρέος για να αποπληρωθεί με πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Με την τακτική επιχορήγηση μειωμένη, με τα ανταποδοτικά έσοδα πεσμένα, εφόσον και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να λειτουργήσουμε πλέον καθώς ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Συν τα υπόλοιπα χρέη που κληρονομήσαμε προς τρίτους και προμηθευτές, που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Με τα κατασχετήρια προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσα είναι δυνατόν με τα πενιχρά έξοδα που έχουμε. Αν δεν υπάρξει λύση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος».

«Δεν υπάρχει τίποτα, το κράτος έχει διαλυθεί» επεσήμανε και ο δήμαρχος Έδεσσας, Δ. Γιάννου, ο οποίος είναι επίσης αγανακτισμένος καθώς ο δήμος πνίγεται από παλιά χρέη, όπως μας είπε και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όσο για τον κρατικό μηχανισμό, δήλωσε ότι «το κλείσανε το μαγαζί. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο και δεν υπάρχει άνθρωπος». Επιπλέον, έγινε λόγος για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου που δεν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να είναι ανοιχτό. Εκεί που έχει φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όπως είπε ο κ. Γιάννου και με την άνοδο από τον Οκτώβριο δε θα μπορούν να μείνουν ανοιχτές ούτε οι σχολικές μονάδες. Πάντως, γίνονται προσπάθειες ώστε το κολυμβητήριο να ανοίξει έστω και τους θερινούς μήνες.

pellanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου