Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.Η χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι


Με ανοιχτή επιστολή απευθύνθηκε στους πολίτες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων θα είναι καταστροφική, τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της χώρας -επισημαίνοντας ότι «η μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ε.Ε.»- έκρουσε αποχωρώντας χθες από το Μαξίμου ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τους πολίτες και σε δραματικούς τόνους, προκειμένου να περιγράψει και να μην εξωραΐσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις εκλογές της 6ης Μάη, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής». Κάθε τροποποίηση, με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν -πρόσθεσε χαρακτηριστικά-, πρέπει να επιδιωχθεί σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εχοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα ξαναβρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ο τέως πρωθυπουργός «υπενθυμίζει» ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες, να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα.
Δεν έκρυψε δε ότι «διαπιστώνει» πως «υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε για να επωφεληθούν από το χάος «που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το ευρώ». «Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας», κατέληξε.
Η πρώτη ενημέρωση επίσης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο, από τον υπουργό Οικονομικών πια, κ. Γ. Ζαννιά δεν έκρυβε στοιχεία για την πραγματική κατάσταση. «Οι αβεβαιότητες για την οικονομία παραμένουν και θα κάνω ό,τι μπορώ για την ομαλή μετάβαση προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου», είπε ο κ. Ζαννιάς εξηγώντας ότι το «ζητούμενο είναι όταν θα έρθει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να τους παραδώσουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να διατηρηθεί».
Με αφορμή πάντως πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Ζαννιά να λέει κατά την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ενδεχομένως μέχρι το τέλος Ιουνίου, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια. «Εγινε πράγματι συζήτηση για την κατάσταση της Οικονομίας και για την πορεία των δημοσίων Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ενημερώσει λεπτομερώς, σύντομα, για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού προηγουμένως λάβει αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν πρέπει να δείξει σημάδια χαλαρότητας ειδικά στις παρούσες συνθήκες».
Στην εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι δεν συζητήθηκε ζήτημα χρονικής επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων, ούτε για το ΕΤΑΚ. Το Μαξίμου, θέλει να καταδείξει την ανάγκη ότι «σ' αυτές τις δύσκολες ώρες η διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών και η καλλιέργεια πρόσθετης ανησυχίας στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μόνο προβλήματα προκαλούν».
Φώφη Γιωτάκη
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου