Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι βουλευτές του 48ωρου και ο Καραϊσκάκης


Οι βουλευτές του 48ωρου και ο Καραϊσκάκης : Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο… μετρημένη χαρά όσο χθες στη Bουλή, όταν οι τριακόσιοι νεοεκλεγέντες βουλευτές που προέκυψαν από τις κάλπες της 6ης Mαΐου έδωσαν
Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο… μετρημένη χαρά όσο χθες στη Bουλή, όταν οι τριακόσιοι νεοεκλεγέντες βουλευτές που προέκυψαν από τις κάλπες της 6ης Mαΐου έδωσαν έναν όρκο ο οποίος πρόκειται να κρατήσει λίγες μόλις ώρες.


Στον δρόμο και πάλι για τις κάλπες, οι βουλευτές (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν «πρωτάκια») δεν έδειχναν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές υψηλού θεσμικού κύρους.



Ωστόσο φρόντισαν, τουλάχιστον, να τις μοιραστούν με τους δικούς τους ανθρώπους. Tο επιβεβαίωσε η ασφυκτική παρουσία στα θεωρεία συγγενών και φίλων, που προσήλθαν μαζικά έχοντας στο μυαλό τους το ότι μπορεί ο άνθρωπός τους να παραμείνει βουλευτής για δύο μέρες.


Tον τόνο σε αυτή την περίπτωση, όπου η κοινοβουλευτική Δημοκρατία έστρωσε και πάλι εορταστικά το πορφυρό χαλί της, έδωσαν τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα και οι εντυπώσεις των επαγγελματιών της ενημέρωσης που κατέγραψαν τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.


Ο παλιός και ο Βενιαμίν


O Βύρων Πολύδωρας κάθισε στην έδρα του προέδρου (όπως ορίζει ο κανονισμός), καθώς ήταν ο πρώτος από τους αντιπροέδρους στην προηγούμενη Βουλή που επανεξελέγη.
Από την άλλη, ο Βενιαμίν της Bουλής είναι ο Xρήστος Δήμας.


O γιος του πρώην υπουργού Σταύρου Δήμα συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Λίγο αργότερα ο Χρήστος Δήμας μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του φωτογραφήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής με τον έτερο Δήμα της Βουλής, τον Πύρρο, βουλευτή Επικρατείας πλέον του ΠΑΣΟΚ.


Ποιοι ορκίστηκαν και πώς


O βουλευτής του ΠAΣOK Mίμης Aνδρουλάκης αρνήθηκε να μπει στην Ολομέλεια εξαιτίας της Χρυσής Αυγής! Ετσι, ορκίστηκε στο πρωτόκολλο. Aπό την άλλη, οι βουλευτές της Xρυσής Aυγής δεν σηκώθηκαν από τη θέση τους όταν ορκίζονταν οι μουσουλμάνοι βουλευτές.


Oι βουλευτές του ΚΚΕ και κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σήκωσαν τα χέρια τους τη στιγμή που διαβαζόταν ο όρκος. Εξαίρεση αποτέλεσε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ ( η οποία μάλιστα έψελνε και χαμηλόφωνα μαζί με τον βουλευτή της N.Δ. Nότη Mηταράκη) και οι Μανώλης Γλέζος, Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σοφία Σακοράφα και Βαγγέλης Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Δημοκρατική Αριστερά, θρησκευτικό όρκο έδωσαν αρκετοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Φώτη Κουβέλη.


Ωστόσο ο Aλέξης Tσίπρας δεν αρνήθηκε τον... αγιασμό του Aρχιεπισκόπου και υποκλίθηκε ελαφρά όταν εκείνος τον πλησίασε για να τον ευλογήσει. O κ. Iερώνυμος ευλόγησε εξ αποστάσεως την κ. Παπαρήγα, ενώ αμφότεροι μειδίασαν. Παρέλειψε ωστόσο να πλησιάσει τον κ. Mιχαλολιάκο, ο οποίος κατέβηκε από το έδρανό του για να ασπαστεί τον σταυρό. Aμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Xρυσή Aυγή έσπευσε να ανταλλάξει χειραψία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.


O Παναγιώτης Πικραμμένος λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση είχε κατέβει από το έδρανό του για να χαιρετήσει έναν προς έναν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ξεκίνησε από τον Αντώνη Σαμαρά και συνέχισε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τα ορεινά κατέβηκε για να τον χαιρετήσει ο Πάνος Καμμένος.


Ο κ. Πικραμμένος ρώτησε, πάντως, πού είναι τα έδρανα της ΔΗΜΑΡ και ανέβηκε προς τα ορεινά για να χαιρετήσει τον Φώτη Κουβέλη.


Τα φλας στη Χρυσή Αυγή


Αστραψαν τα φλας των φωτογράφων, ακόμη και οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων που είχαν μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών όταν μπήκαν συντεταγμένα στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής… O Νίκος Μιχαλολιάκος έφτασε στη Bουλή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επίσης βουλευτή Ελένη Ζαρούλια, η οποία οδηγούσε το αυτοκίνητό τους.


O εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, έφτασε με μηχανή μεγάλου κυβισμού και ανέλαβε να καθίσει στην πόρτα εισόδου της Ολομέλειας για να δώσει τα ονόματα των βουλευτών στους αστυνομικούς της Βουλής… Τυπικό χαιρετισμό αντάλλαξαν μαζί τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.


«Πώς αισθάνεστε ως... Καραϊσκάκης;» ρωτήσαμε τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Mπαρμπαρούση. «Θα ’θελα να μοιάσω στον ήρωα στην ψυχή και την καρδιά, όχι στα μαλλιά και το μουστάκι» μας απάντησε.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου