Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΤτΕ: ΜΟΝΟΝ ΟΙ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ

 
Μόνον οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες – Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, και Πειραιώς – κρίθηκαν ως βιώσιμες σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Παπαδάκη.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι σύμφωνα με τον διαγνωστικό έλεγχο της Black Rock, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, και Πειραιώς κρίθηκε ότι είναι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αυτόνομα βιώσιμες.
Σε ότι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υποδιοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι από την αξιολόγηση το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου με βάση την ανακεφαλαιοποίησή του, εξηγώντας ότι οι
μετρήσεις έδειξαν σαφή υστέρηση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, σε θέματα μεταξύ άλλων λειτουργικού κόστους παραγωγικότητας και αποδοτικότητας.
Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ακόμα ότι τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Black Rock θα δημοσιοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε πως οι τράπεζες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 555 εκ. ευρώ, από την υποχρέωση που είχαν αναλάβει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, να επιστρέψουν σε ρευστό, το 10% των εγγυήσεων ύψους 28 δισ. που είχαν λάβει. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη διευθέτηση του ζητήματος» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τους, ο γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών υπήρξε αρνητικός, τονίζοντας πως «όποια διαγραφή χρεών γίνει απ’ τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και άρα το ελληνικό Δημόσιο. Θα δημιουργήσει περαιτέρω απαιτήσεις χρηματοδότησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου