Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς: Έτοιμος για σύγκρουση με συνδικάτα και ΣΥΡΙΖΑ



Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις επώδυνες αποφάσεις με τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα από το «πρώτο μνημόνιο» δηλώνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος ετοιμάζεται για μία σκληρή σύγκρουση εντός και εκτός βουλής:

Εκτός βουλής με συνδικάτα και ένστολους που αντιδρούν για τις περικοπές στα ενιαία μισθολόγια – όπως λένε όλες οι πληροφορίες οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές σε όλους τους κλάδους πλην των μάχιμων – και εντός βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει να «καπελώσει» πολιτικά όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 



Στο επιτελείο Σαμαρά περιμένουν έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένες ομάδες που θα θιγούν από το σκληρό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ με πολλές από αυτές να θεωρούνται ως «ιδιαίτερης και ευαίσθητης σημασίας» για την κυβέρνηση. 

Το «μασάζ» που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις των ένστολων αλλά και των δικαστικών οι οποίοι έχουν και την έμμεση στήριξη του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Ρουπακιώτη. Από την άλλη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ετοιμάζεται για υψηλές συναντήσεις στο Ισραήλ, διατηρεί μία περίεργη... σιωπή το τελευταίο διάστημα ως προς το θέμα των αποδοχών των ένστολων έπειτα και από τα όσα αιχμηρά ακούστηκαν μέσα από το Πεντάγωνο για το ποιος είναι ή δεν είναι μάχιμος. 

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι «αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων» και δεν δείχνει να ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΜΑΡ. υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον τα συγκεκριμένα μέτρα θα πιάσουν τόπο με αρκετούς βουλευτές μάλιστα να λένε ότι δεν θα υπογράψουν μία «λευκή επιταγή» της κυβέρνησης. 

Ενόψει των συναντήσεών του με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ και Πιερ Μοσκοβισί, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου θα γίνει η πολιτική συζήτηση και το αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία που θα εξελιχθεί στη βουλή και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν εκεί: Η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται είναι τα μέτρα ή το μεγαλύτερο μέρος τους, να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και να λάβουν έτσι τη μορφή… ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου