Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Με τον Πρόξενο της Γερμανίας συναντήθηκε ο Σ. Δανιηλίδης, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τους τρόπους με τους οποίους θα διευρυνθεί η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Γερμανίας συζήτησαν σήμερα, σε
συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher- Obermaier και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης.
Τη συνάντηση απασχόλησε η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη,
την ερχόμενη Παρασκευή, του Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας και Προέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Βάδης- Βιτεμβέργης κ. Roger Kehle. Ο κ. Kehle ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση ελλήνων Δημάρχων και φορέων της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης και θα συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους των δύο χωρών. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της «Ελληνο- Γερμανικής Συνέλευσης», που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Γερμανικής Κυβέρνησης και συντονίζεται από το Προξενείο της στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός αυτών των επαφών είναι η ενδυνάμωση των Δήμων, των υπηρεσιών και των πρωτοβουλιών τους από τη συνεργασία με τους Δήμους της Γερμανίας μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι Δήμοι (Τοπική Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, Τουρισμός- Πολιτισμός- Νεολαία- Αθλητισμός, Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, ΑΠΕ- ενεργειακή αποτελεσματικότητα, Πρόνοια- Κοινωνική Πολιτική, Στήριξη Ανέργων, Εκσυγχρονισμός Οργάνωσης και Διοίκησης των Δήμων, Διαδημοτική Συνεργασία, Εκπαίδευση Προσωπικού).

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε: «Η συνεργασία ανάμεσα στους συλλογικούς αυτοδιοικητικούς φορείς της Ελλάδας και της Γερμανίας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την Πατρίδα μας, μέσα στην παρούσα κακή οικονομική συγκυρία. Η θεσμοθέτηση συνεργασιών σε μόνιμη βάση μπορεί να προσδώσει σημαντικά αμοιβαία οφέλη. Άλλωστε, η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μακρά παράδοση και πλούσια εμπειρία από πρωτοβουλίες ισότιμης συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και πολύπλευρων επαφών με συναδέλφους Δημάρχους και συλλογικούς αυτοδιοικητικούς φορείς από άλλες χώρες. Είμαστε βέβαιοι πως εάν τέτοιες πρωτοβουλίες προετοιμαστούν σωστά τότε μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Η Αυτοδιοίκηση στην Πατρίδα μας ήταν ανέκαθεν εξωστρεφής. Πάντα αποζητούσε τη συνεργασία, ιδίως με κράτη που εδώ και δεκαετίες έχουν αντιληφθεί τη σημασία των Αυτοδιοικητικών Δομών και αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών προϋπολογισμών τους στους Δήμους, αφού έχουν μεταβιβάσει σε αυτούς το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η ΠΕΔΚΜ ανέλαβε να διοργανώσει τη συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων που θα έχει ο κ. Roger Kehle με τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου