Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμα ραντεβού Στουρνάρα με Σόιμπλε - Βεστερβέλε.Κεφάλαια για την ανάπτυξη θα ζητήσει ο Στουρνάρας


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε σε παλαιότερη συνάντησή τους
Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι τα ζητήματα που αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των διαδοχικών συναντήσεων που έχει σήμερα στο Βερολίνο ο Γιάννης Στουρνάρας με τους Γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε και Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Πρόκειται για επαφές καθοριστικής σημασίας, καθώς στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως από τη στάση της Γερμανίας θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι αποφάσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Τα δύο ραντεβού αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι πραγματοποιούνται μόλις τρεις ημέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, όπου η Αθήνα ευελπιστεί να αποσπάσει τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οπως έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να ανοίξει ένας «δίαυλος επικοινωνίας» με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος έως τώρα εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συζητήσεις θα είναι εφ' όλης της ύλης. Προσέθετε ότι ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Γερμανό ομόλογό του τόσο για το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014 όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης.
Εξάλλου, χθες ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως «η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά μια ειδική περίπτωση».
Μιλώντας στο Στρασβούργο και απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν την κριτική η οποία ασκείται στην ΕΕ από ορισμένους Ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, αποσαφήνισε ότι «επαφίεται στους πολιτικούς να καταστήσουν κατανοητό στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ευθύνη για την Ευρώπη είναι κοινή και πως πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη για την υπέρβαση των προβλημάτων, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς μίας κρίσης».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη αναχαίτισης της ύφεσης, με διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και στην άρση της δραχμικής αβεβαιότητας με μια νέα πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
«Χωρίς ανάπτυξη το χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο», λένε χαρακτηριστικά στην Πλατεία Συντάγματος. Σε αυτή την επιχειρηματολογία αναμένεται να στηριχθεί και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για περισσότερο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, με μεγάλο ζητούμενο βέβαια τη «φόρμουλα» για τη χρηματοδότηση αυτού του χρόνου, με δεδομένο ότι η ΕΕ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετα κεφάλαια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών θα καταστήσει ξεκάθαρο πως χωρίς μια ουσιαστική ευκαιρία για ανάκαμψη, όλες οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής υπονομεύονται.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην παρατεταμένη ύφεση στη χώρα και στην επιτακτική ανάγκη να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά, μέσω της επόμενης δόσης αλλά και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Λέει «όχι» στην Ευρωζώνη
Τα σχέδια ένταξης στην Ευρωζώνη εγκαταλείπει η Βουλγαρία λόγω της επιδείνωσης της κρίσης και της αυξανόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί για τις προοπτικές της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που επικαλείται τον υπουργό Οικονομικών Σίμεον Ντιάνκοφ. «Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπω οφέλη με μία ένταξή μας στην Ευρωζώνη, μόνο κόστος», ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός και χαρακτήρισε την ένταξη «ριψοκίνδυνη».
ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES
Διχάζει τους Ευρωπαίους το ελληνικό ζήτημα
Οι Γερμανοί έχουν... ξεγράψει την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι Financial Times, βάσει της οποίας μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να λάβει επιπλέον βοήθεια. Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από τους FT και την εταιρεία Harris Poll κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία, εμφανίζει για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση διχασμένη σε «Βορρά και Νότο», με το «ελληνικό ζήτημα» στο επίκεντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αρνητική στάση των Γερμανών πολιτών δεν συμμερίζονται οι πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα, ενώ μόλις το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της, το αντίστοιχο ποσοστό των Ιταλών εκτοξεύεται στο 77% και των Ισπανών στο 57%. Ομοίως, σχεδόν το 50% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε εκείνες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα την αποδεσμεύσουν από τη διεθνή βοήθεια, σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς, όπου σε ποσοστό 88% και 70% αντίστοιχα δηλώνουν «κάπως βέβαιοι» ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Ανάμεικτα φαίνεται ότι είναι τα συναισθήματα της κοινής γνώμης στη Γαλλία, όπου παρά το γεγονός ότι μόλις το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη -σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 54%-, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
Κώστας Τσαχάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου