Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Επιχείρηση συσπείρωσης. Παίρνει πάνω του τα μέτρα ο πρωθυπουργός


Ο Α. Σαμαράς θα προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει την προώθηση προσωπικών στρατηγικών
Προσωπικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διαφοροποιήσεων. Μικρή αναβολή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ.
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων, εκφράζουν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων ή ακόμη και ενστάσεων από βουλευτές, αλλά αυτό δεν θα μετουσιωθεί σε αρνητική ψήφο όταν το όλο θέμα φτάσει στη Βουλή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε πρόσφατα το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες, έχει αποφασίσει, ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων αυτών, να παρέμβει προσωπικά, έτσι ώστε να διασφαλίσει το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα κινηθεί συντεταγμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα δώσει συνέχεια στον «κύκλο» των επαφών του με βουλευτές, στους οποίους και θα παρουσιάσει ο ίδιος τον κυβερνητικό σχεδιασμό και θα ζητήσει τη στήριξη της πολιτικής αυτής εντός και εκτός Βουλής.
Με βάση την προτεραιότητα των κατ΄ ιδίαν επαφών με τους βουλευτές αλλά και επειδή δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το σύνολο των μέτρων, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια μικρή αναβολή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ακόμη δεν έχει ορισθεί η νέα ημερομηνία, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα θέσει «καθαρά» τα διλήμματα και θα διαβεβαιώσει ότι με αυτήν την πολιτική η οικονομία θα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά. Θα διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοιο πακέτο μέτρων και θα δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στην υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης.
Τέλος, αν και δεν θα μιλήσει ευθέως για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, θα προειδοποιήσει ότι η χρονική συγκυρία και η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπουν την προώθηση προσωπικών στρατηγικών. Ανάλογες θα είναι επίσης οι τοποθετήσεις του, το Σάββατο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, αλλά και στο διάγγελμα που θα απευθύνει προς τον ελληνικό λαό, αμέσως μόλις ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου νιώθουν ασφάλεια σε ό,τι αφορά τους «γαλάζιους βουλευτές», αλλά δεν αποκλείουν να υπάρξουν μεμονωμένα φαινόμενα «ανταρτών» στα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κυρίως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στη ΔΗΜΑΡ, όπου ήδη βουλευτές του κόμματος εκφράζουν τη διαφωνία τους για ορισμένα από τα μέτρα.
* Τον κ. Κώστα Καραμανλή θα συναντήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί και με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού από την Κρήτη, τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Οχι σε εξεταστική για το μνημόνιο
«Ασ' το και βλέπουμε...». Με αυτή τη φράση κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντιδρούν στην προοπτική σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του Μνημονίου, θέμα που αναμένεται να θέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Α. Σαμαράς είναι σαφές ότι δεν θέλει σε αυτή την κρίσιμη ώρα να πυροδοτήσει το κλίμα στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς θεωρεί ότι οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές και σίγουρα πιο επείγουσες. Στη ΝΔ δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να επανέλθει το θέμα, που αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική τους δέσμευση, αλλά οι πιο ρεαλιστές γνωρίζουν ότι, όσο υπάρχει η τρικομματική κυβέρνηση, δύσκολα θα μπορέσει μια τέτοια συζήτηση να προχωρήσει, πολλώ δε μάλλον να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία.
Τρόικα
«Εκπλήσσει ευχάριστα ο Σαμαράς»
Θετικό ξεκίνημα καταλογίζει στον Αντώνη Σαμαρά πηγή κοντά στην τρόικα, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατάφερε να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα μακριά από τις λαϊκιστικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.
Με δηλώσεις της στο Reuters, η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχουν αφήσει πολλά από αυτά πίσω τους και πολιτικά το έχουν διαχειριστεί αρκετά καλά».
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να περάσει ένα πακέτο δύσκολων μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εκπλήσσοντας με θετικό τρόπο πολλούς αξιωματούχους του Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει βέβαια να πείσει για την υπογραφή του πακέτου των μέτρων και τους άλλους δύο συμμάχους του, τον Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για κάποιες από τις προτάσεις του. Ωστόσο, καταλήγει το ρεπορτάζ, οι ενδείξεις δείχνουν ότι παρά τις διαφωνίες των τελευταίων εβδομάδων, οι ηγέτες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο.
Γιάννης Σαραντάκος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου