Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα το1940 έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το αριστούργημα κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Η Φαντασία»


H Fantasia δημιουργήθηκε το 1940 απο τον Disney. Η κλασική μουσική με τη σύμπραξη των κινούμενων σχεδιών μας ταξιδεύει σε έναν ονειρικό κόσμο.

Η Fantasia είναι μία ταινία που αποτελείται απο οκτώ διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες βασίζονται σε τρία στοιχεία: στη μουσική που μπορεί να υπάρχει από μόνη της, στη μουσική που δημιουργεί τις εικόνες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, και στη μουσική που αφηγείται μια συγκεκριμένη ιστορία.

Η πρώτη ιστορία είναι η ‘Toccata And Fugue”, εμπνευσμένη από τη μουσική του Johann Sebastian Bach.Βλέπουμε την αφηρημένη- σκιώδης απεικόνηση της ορχήστρας της Φιλαδέρφειας και η ιστορία είναι βασισμένη μόνο στη μουσική.

Η δεύτερη είναι το «the Nutcracker suite»του Tchaikovsky. Ο “Καρυοθραύστης” είναι μία προσωποποιημένη απεικόνιση αλλαγής των εποχών, απο το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από εκεί στο χειμώνα. Νεράιδες που ξυπνούν λουλούδια με το άγγιγμα τους, μανιτάρια που χορεύουν (με το μικρό μανιταράκι να κλέβει την παράσταση), λουλούδια που πέφτουν και επιπλέουν στο νερό χορεύοντας και ψάρια που κινούνται σαν το καλύτερους χορευτές, το μπαλέτο της φύσης.

Στην τρίτη ιστορία μας παρουσιάζεται ο “μαθητευόμενος μάγος” (“The Sorcerer’s Apprentice”) σε μουσική του Paul Dukas. Στο ρόλο του μαθητευόμενου μάγου ο Mickey Mouse που προσπαθεί να βάλει σε τάξη μερικές σκούπες. Ο Mickey δεν τα καταφέρνει προκαλώντας το χάος, το οποίο διορθώνει ο μάγος“Yen Sid” ( Μοντέλο για τη δημιουργία του μάγου ήταν, εν αγνοία του, ο Disney, αφού και το όνομα της φιγούρας είναι το αντίθετο του ονοματος του Yen Sid (=Disney).

Η τέταρτη ιστορία είναι το “The Rite of Spring” του Igor Stravinsky. Το “The Rite of Spring” είναι μία απεικόνιση της φυσικής ιστορίας της Γης από το σχηματισμό του πλανήτη, τους πρώτους μικροοργανισμούς έως την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Στην πέμπτη ιστορία ακούμε την 6η συμφωνία ή ποιμενική ( The Pastoral Symphony) του Beethoven που χρησιμοποιήθηκε για να απεικονιστεί ο αρχαίος μυθικός κόσμος των κενταύρων και των “κενταυρινων” (centaurettes, ένας όρος που δημιουργήθηκε από το στούντιο του Disney), ένας πήγασος και η οικογένεια του, οι θεοί του Ολύμπου, τα χερουβείμ και άλλα πλάσματα της μυθολογίας.
Η πέμπτη ιστορία επικρίθηκε για την γυμνότητα των “κενταυρινών”. Το 1969 η σκηνή θεωρήθηκε απαράδεκτη και κόπηκε το 1980 από την ταινία.

Έκτη ιστορία “ο χορός των ωρών”. Η μουσική είναι απο την όπερα “La Gioconda: Dance of the Hours” του Amilcare Ponchielli. Στον χορό συμμετέχουν ιπποπόταμοι, ελέφαντες, στρουθοκάμηλοι, αλιγάτορες και γαλοπούλες με τόση χάρη και επιδεξιότητα που θα το ζήλευαν οι καλύτερες μπαλαρίνες.

Η έβδομη ιστορία είναι το “Night on Bald Mountain” του Modest Mussorgsky. Η ιστορία αναφέρεται στους δαίμονες. Ο δαίμονας Chernabog έχει δύναμη και ένταση ως χαρακτήρας που σπάνια συναντάμε σε ταινίες του Disney.

Η ογδοη και τελευταία ιστορία είναι συνέχεια της έβδομης. Η ζωή θριαμβεύει μπροστά στη δύναμη της απόγνωσης και του θανάτου υπό τους ήχους του “Ave Maria” του Franz Schubert.



infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου