Αντισυνταγματικές  έκρινε σχεδόν ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ,τη διάταξη του αποκαλούμενου νόμου Ραγκούση που έδωσε τη δυνατότητα  στους αλλοδαπούς υπηκόους να συμμετέχουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ,όπως και η νομοθετική ρύθμιση που έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ το οποίο έκρινε επίσης αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας. Συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότιο επίμαχος νόμος προσκρούει σε σειρά άρθρων του Συντάγματος η διάταξη Ν. 3838/2010 που προσβλέπει τόσο την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι δικαστές έκριναν ακόμα ότι ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο επίμαχος Ν. 3838/2010 προσκρούει στο συνταγμα .Επισήμαναν ότι η πολιτογράφηση γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να υπα΄ρχει εξατομίκευση. Αντίθετα, η μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.
matrix24