Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Financial Times: «Ανοιχτή διαμάχη ΔΝΤ – ΕΕ για το ελληνικό χρέος»

Στην ανοικτή σύγκρουση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρεται το βασικό άρθρο στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Μάλιστα υπάρχει ευρεία αναφορά στη δημόσια πλέον κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής του ΔΝΤ κ.Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Η μετάθεση της απόφασης για την πολυαναμενόμενη δόση των
31,3 δισ. η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, για μία ακόμη εβδομάδα ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά».
Γιούνκερ: «Δεν αστειεύομαι» – Λαγκάρντ: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις»
Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Αντίθετα με ό,τι είθισται να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος μείωσης δηλαδή του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, ποσοστό στο οποίο θεωρείται «βιώσιμο» μετατίθεται για το 2022, από το 2020». Αυτό δεν άρεσε στην κ. Λαγκάρντ η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι το ΔΝΤ εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για το 2020). Αμετακίνητος ήταν ο κ. Γιούνκερ στη διετή επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 2022, ο οποίος δήλωσε απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ: «δεν αστειεύομαι».
Εμφανώς ενοχλημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ, σήκωσε το… γάντι απαντώντας: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις» ήταν τα λόγια της σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
«Η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ – Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα» συνεχίζει την ανάλυσή της η εφημερίδα.
Επικαλούμενο αξιωματούχους το βρετανικό δημοσίευμα προσθέτει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο: «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι, χωρίς κάποιου είδους διαγραφή, το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2020 το 150% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εκτιμά ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία του ελληνικό χρέος δεν θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αν ο στόχος (του 120%) μετατεθεί για το 2022, θα είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο, αφού αυτό θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα».
ματριχ24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου