Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΣτΕ: Παράνομο το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


ΣτΕ: Παράνομο το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μία σημαντική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η είσπραξη του χαρατσιού, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι παράνομη.

Δεν πρέπει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς, αλλά να βρεθεί άλλος τρόπος είσπραξης.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων είναι συνταγματικό, πλην  όμως η σύνδεση του με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι παράνομη και αντισυνταγματική, μια ακόμη απόφαση εκδόθηκε από τη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε παράνομο, η ΔΕΗ  να εισπράττει το ειδικό τέλος γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα.

Επίσης, με την ίδια απόφαση η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

Παράλληλα με τη δίκη στο ΣτΕ εξελίχθηκε και μια άλλη δίκη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), η οποία ως βάση είχε τη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή (ν, 2251/1994). Η δίκη αυτή έγινε στις 23.1.2012, και στις 10.9.2012 εκδόθηκε η 1101/2012 απόφαση, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση, απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ρεύματος και να ενσωματώνει στους λογαριασμούς της το χαράτσι, ενώ την υποχρεώνει να δέχεται την εξόφληση λογαριασμών χωρίς την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Η απόφαση, ως απόφαση της Εκούσιας Δικαιοδοσίας, είναι προσωρινά εκτελεστή και ισχύει έναντι πάντων. Το πλήρες κείμενο της απόφασης μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω link.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου