Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Το συντομότερο eurogroup των τελευταίων ετών


Το συντομότερο eurogroup των τελευταίων ετών
Σιγή ασυρμάτου τηρούν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι 17 υπουργοί οικονομικών γύρω από την πρόοδο και τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς χρέους που ανακοίνωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, παρότι ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Eurogroup, απέφυγε επιμελώς να έρθει σε επαφή με τον Τύπο και προφανώς σε συνεννόηση με τους κ. Γιούνκερ και Ρεν δεν έγινε καμία αναφορά για το θέμα ούτε και στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε από νωρίς ότι οι ερωτήσεις για το ελληνικό buyback απαγορεύονται δια ροπάλου και το προτιμότερο για όλους θα ήταν η σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup να ολοκληρωθεί με μία εξίσου σύντομη συνέντευξη Τύπου. Βεβαίως, ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε τόσο την αισιοδοξία του πως το πρόγραμμα θα πάει καλά, χωρίς να μπει σε καμία άλλη λεπτομέρεια όσο και το χρονοδιάγραμμα που το θέμα θα αξιολογηθεί από το Eurogroup.

13 Δεκεμβρίου η κρίσιμη ημερομηνία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιούνκερ, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες του Συμβουλίου για τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση θα αποτιμηθεί τόσο η απόδοση της επαναγοράς όσο και το αν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων από την πλευρά των Ευρωπαίων, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη συνέχιση του προγράμματος.

Ο μόνος υπουργός που προσερχόμενος στη συνεδρίαση ήταν σαφής για το τι θα μπορούσε να γίνει ήταν ο Ολλανδός κ. Νταϊσέλμπλουμ. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας προσαρμογής των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα χαμηλά επιτόκια της Ελλάδας προκαλούν το φθόνο των υπολοίπων κρατών που βρίσκονται στο πρόγραμμα, κυρίως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ χρειάστηκε πολλές φορές να διαψεύσει πως στο παρελθόν είχε αφήσει υπόνοιες πως το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να αντιγραφεί από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ερμηνεύοντας παλιότερη δική του δήλωση: «Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να απαντήσεις στριμωγμένος από πολύ κόσμο σε ένα σκοτεινό σημείο πίσω από αυτήν την αίθουσα. Τότε δεν είχα καταλάβει την ερώτηση, τώρα όμως που σας βλέπω σας απαντάω καθαρά ότι το Eurogroup δεν είναι έτοιμο να συζητήσει μείωση επιτοκίων για τις άλλες χώρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μυστικοπάθεια γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα σχολιάστηκε εξαιρετικά ευμενώς από κύκλους των Βρυξελλών που πρόσκεινται στις αγορές και στις τράπεζες.

Στο δρόμο του μνημονίου και η Κύπρος

Το Eurogroup ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής της Τρόικας στη Λευκωσία και αντάλλαξε απόψεις επί των δομικών στοιχείων ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Κύπρο. «Καλωσορίζω τα πρώτα σημαντικά βήματα που ήδη κάνει η Κύπρος για να εφαρμόσει δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα στο προσχέδιο του μνημονίου κατανόησης περιλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ. Το Eurogroup θα συζητήσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της εξέτασης των κεφαλαιακών αναγκών του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα στις 13 Δεκεμβρίου. Εκεί θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για τις χρηματοδοτικές επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του Εurogroup απάντησε σιβυλλικά σε ερώτηση του Real.gr για το πότε θα ολοκληρωθεί το λεγόμενο μνημόνιο: «μπορεί στις 13 Δεκεμβρίου, μπορεί και στις 21 Ιανουαρίου».

Κατά τα λοιπά, το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση 1,8 δισ. για τη δόση της Πορτογαλίας, 39,5 δισ. σε εγγυημένα χρεόγραφα για τις τράπεζες της Ισπανίας ενώ ο διοικητής του EFSF/ESM εξέφρασε την αδυναμία του ΔΣ των δύο οργανισμών να κατανοήσει την κίνηση της Μοοdy’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των δύο ταμείων από ΑΑΑ σε ΑΑ1.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου