Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση εξετάζει από μηδενική βάση το φορολογικό


Η κυβέρνηση εξετάζει από μηδενική βάση το φορολογικό
Μετά και την κατηγορηματική άρνηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη να δεχθούν τη φιλοσοφία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ενώ η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι να θέσουν συνολικά ζήτημα λήψης αποφάσεων για τους υπό κατάρτιση νόμους, όπως αυτόν της ιθαγένειας, το Μαξίμου αποφάσισε να εξετάσει από μηδενική βάση το φορολογικό, έτσι ώστε να κατευναστούν οι αντιρρήσεις αλλά και να ηρεμήσει η κοινωνία έπειτα από τη σειρά αποκαλύψεων για το περιεχόμενο των φορολογικών διατάξεων.

Στο στόχαστρο βρίσκονται η διάταξη για το οικογενειακό επίδομα, το ύψος της φορολόγησης κατά 45% των εισοδημάτων πάνω από 26.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς και τα αγροτικά εισοδήματα. Σημειώνεται πως για τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων αντέδρασαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ αλλά και το επιτελείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έτσι λοιπόν με εντολή του πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω την πρόταση για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων με συντελεστή 45% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 26.000 ευρώ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί η νέα πρόταση.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης με τον κ. Γ. Μαυραγάνη, έδωσε εντολή οι αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν νέα σενάρια φορολογικής κλίμακας, από τα οποία θα είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά την ίδια στιγμή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν θα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, θα επανεξεταστεί το καθεστώς των επιδομάτων για τις οικογένειες με παιδιά και ειδικά για εκείνες που έχουν από τρία τέκνα και άνω και οι οποίες δέχονται τα μεγαλύτερα φορολογικά χτυπήματα από τις προτεινόμενες φορολογικές διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στη φορολογία, το πιο πιθανό σενάριο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει στο αρχικό σχέδιο, με τη φορολογική κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής: για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 21%, εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και εισόδημα από 48.001 και άνω να φορολογείται με συντελεστή 45%.

Με τη νέα κλίμακα, ουσιαστικά, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και στη θέση του εφαρμόζεται μία σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα θα μειώνεται κατά 50 ευρώ η έκπτωση φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το ποσό των 29.000 ευρώ και μετά κατά 100 ευρώ έως ότου να μηδενιστεί εντελώς στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Πρέπει πάντως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχει γίνει νόμος του κράτους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση απόφασης της ομάδας εργασίας προς το Eurogroup με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2012.

Στο κείμενο γίνεται ακόμα αναφορά σε 10 προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, αλλά και σε οκτώ μέτρα -συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ψήφισης του φορολογικού- που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του μήνα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου