Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πατεράδες με δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο!

Πατεράδες με δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο!
Σε βιομηχανίες παραγωγής παιδιών έχουν μετατραπεί δωρητές σπέρματος σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Αμερική, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν γίνει πατεράδες εκατοντάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο!

Το φαινόμενο απέχει πολύ από το να είναι αστείο, αφού όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ο σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς από το Τορόντο, ο οποίος αναζητά τον βιολογικό του πατέρα. 


Γεννημένος στη Βρετανία χάρη σε κάποιον δωρητή, ο Στίβενς ανακάλυψε ότι έχει δεκάδες ετεροθαλή αδέρφια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Υπολογίζει, μάλιστα, πως η «οικογένειά» του έχει πεντακόσια έως χίλια μέλη σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί η περίπτωσή του να φαίνεται υπερβολική, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαίρεση, ειδικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Σε αυτές τις χώρες, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Βρετανία, κανένας νόμος δεν θέτει όριο στο πόσα παιδιά μπορούν να γεννηθούν από μόνο έναν δότη. Υπάρχει, βέβαια, ένας διεθνής κανόνας που ορίζει σε είκοσι τις εγκυμοσύνες από τον ίδιο δότη.

Ομως ο κανόνας αυτός δεν γίνεται πάντα σεβαστός. Τα ζευγάρια επιλέγουν από έναν κατάλογο με το προφίλ (χρώμα ματιών, επίπεδο σπουδών κ.λπ.) των αντρών που δωρίζουν το σπέρμα τους κι έτσι ορισμένοι δότες μοιραία έχουν επιτυχία γιατί συγκεντρώνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι μέλλουσες μαμάδες.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης γενετικών ασθενειών, αλλά και της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε ετεροθαλή αδέρφια. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές:

«Ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών νόσων όπως είναι η κυστική ίνωση και η αιμοχρωμάτωση είναι πολύ μεγαλύτερος ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά» προειδοποιεί ο Φρανσουά Ρουσό, καθηγητής Μοριακής Βιολογγίας στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ.

ΚΑΙ ΡΙΑΛΙΤΙ

Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι ένα νέο ριάλιτι που προβάλλεται στις ΗΠΑ με τίτλο «Sperm Donor». Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια εμφανίζεται ένας 33χρονος δικηγόρος να εξομολογείται στην αρραβωνιαστικιά του ότι ως φοιτητής έγινε δωρητής σπέρματος για να καλύπτει κάποια έξοδά του. Από περιέργεια έγινε μέλος του διαδικτυακού «ληξιαρχείου» για δωρητές και παιδιά δωρητών σπέρματος, του Donor Sibling Registry, και ανακάλυψε ότι ήταν ο πατέρας εβδομήντα παιδιών!



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου