Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία


Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το εύρος και τη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

Η ΝΔ θα επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την εργασιακή εφεδρεία, όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

«Δεν σημαίνει ότι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, επειδή η τρόικα δεν θα έχει πεισθεί, δεν θα επιμένει στην ορθότητα των παρατηρήσεων και των διεκδικήσεων της», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι εμείς θα αφήσουμε στη μη επαναδιαπραγμάτευση όλα τα ζητήματα που, για εμάς, είναι ανοιχτά, από τους φορολογικούς συντελεστές μέχρι και την εργασιακή εφεδρεία». 


«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ο σίγουρος δρόμος για δραστική μείωση των μισθών και για απολύσεις», παρατηρεί απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης και χαρακτηρίζει το μέτρο «βάρβαρο, αντισυνταγματικό και απάνθρωπο».

Όπως αναφέρει, «οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και σε χειροτέρευση της επάρκειας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες, καταδικάζει τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε διαρκή ανασφάλεια και ουσιαστικά σε κοινωνική γενοκτονία». Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ακόμη ότι «στην εφεδρεία δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, που πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν με τους αγώνες του λαού, πριν ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του λαού και της χώρας μας»

«Η άρνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε αποτελεσματική μείωση του δημόσιου τομέα, μαζί με τις παλινωδίες της τρόικας και το λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας, μετέτρεψαν την εργασιακή εφεδρεία σε σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Τονίζει ακόμη ότι «όλα κατέληξαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που χάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις δουλειές τους, λόγω της υπερφορολόγησης για να χρηματοδοτούνται οι υψηλές δαπάνες και τα μεγάλα ελλείμματα του κράτους που μας έφεραν ως εδώ» και καταλήγει: «Καταστρέφουν τους μισθωτούς και τον ιδιωτικό τομέα για να μην θίξουν τα ρουσφέτια τους. Οι κομματικοί στρατοί τώρα δικαιώνονται».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε το μέτρο απαράδεκτο, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί με σταθερότητα σε χιλιάδες απολύσεις».«Πολλοί άνθρωποι θα τεθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα δεν θα υπηρετηθεί επί της ουσίας η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχει ο δημόσιος τομέας και πρέπει να αντιμετωπιστούν». Επίσης, υποστήριξε ότι το εν λόγω μέτρο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, αφού, όπως σημείωσε, δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται για τις απολύσεις.

«Για να καταλάβουμε γιατί η χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία αρκεί να αναλογιστούμε, ότι η εξοικονόμηση δαπανών από την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 5% μείωση των στρατιωτικών δαπανών», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης.

Κινητοποιήσεις εξετάζει η ΓΣΕΕ

Τρόποι αντίδρασης στις εξαγγελίες για την εργασιακή εφεδρεία μελετούνται σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τις ομοσπονδίες μέλη της και σωματεία στις ΔΕΚΟ, στους Οργανισμούς και τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 19 Οκτωβρίου με την γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ .



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου