Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η Τρόικα

Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η Τρόικα
Να μειωθεί ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα, να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταρτιστεί νέα ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στόχος είναι οι μισθοί να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ (κατώτατος μισθός) ή τα 33,57 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο). Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Απαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν είμαστε Ινδία, ούτε πρόκειται να γίνουμε».

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα συλλογική σύμβαση, θα μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει σχετικά.

«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», είπαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».

Με άλλα λόγια ζήτησαν την κατάργηση με νόμο της ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Σε συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός είπε: «στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Δεν είμαστε Ινδία και ούτε πρόκειται να γίνουμε».
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση «τεράστια ανατροπή». «Κάτι τέτοιο τόνισε θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», σημείωσε.

Το άλλο θέμα που ετέθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορά στην επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν μέρος στην διαπραγμάτευση.

Η τρόικα ζήτησε να καταργηθεί για τα επόμενα τρία έτη η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο κ. Κουτρουμάνης πρότεινε να ισχύει η επέκταση μόνο για τις συμβάσεις που δεν προβλέπουν αυξήσεις μισθών. Και στο θέμα αυτό δεν υπήρξε τελικώς συμφωνία.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου